OVERZICHT. Wie plaatst zich voor het EK 2016?
Nadat Engeland zich zaterdagavond als eerste plaatste voor het EK 2016, mogen ook Tsjechië en IJsland hun tickets naar Frankrijk boeken. Tsjechië won met 1-2 bij Letland en is zeker van een plaats bij de eerste twee in groep A. IJsland speelde 0-0 gelijk tegen Kazachstan, ook goed voor een EK-ticket. Wales liet de kans liggen om zich te plaatsen na een 0-0 tegen Israël.

Volg alle wedstrijden hier LIVE!

Groep A: IJsland en Tsjechië rechtstreeks geplaatst

IJsland en Tsjechië mogen rechtstreeks naar het EK in Frankrijk. Beide landen kunnen niet meer bijgehaald worden in groep A met zeven punten voorsprong op Turkije, dat derde staat. Beide landen maken in de laatste twee wedstrijden uit wie groepswinnaar wordt. Tsjechië speelt nog een bijzonder belangrijke rol, het speelt zijn laatste twee wedstrijden tegen Turkije en Nederland en speelt dus mogelijk scherprechter voor de derde plaats.

Nederland en Turkije kunnen zich enkel nog plaatsen voor het EK via barragewedstrijden. Na de 3-0 nederlaag tegen Turkije staat Nederland nog maar op een vierde plaats in de groep, met twee punten minder dan Turkije. Nederland heeft (op papier) wel nog het makkelijkste programma, met wedstrijden tegen Kazachstan en Tsjechië. Turkije neemt het nog op tegen Tsjechië en IJsland.

Bekijk hier de stand in groep A!

Groep B: Wales en België in pole position

Wales kon zich verzekeren van een rechtstreeks ticket voor het EK als het won tegen Israël, maar de Welshmen bleven steken op een 0-0 gelijkspel in Cardiff. Daardoor blijft de kloof met Israël, dat derdes staat, op vijf punten. Als de Rode Duivels niet hadden gewonnen van Cyprus, was Wales wel zeker van rechtstreekse EK-deelname, want op de laatste speeldag spelen België en Israël tegen elkaar. Daar stak Eden Hazard echter een stokje voor.

De Duivels zetten een grote stap richting rechtstreekse kwalificatie na een nipte 0-1 zege tegen Cyprus. Dat kan zich enkel nog plaatsen voor het EK via de barrages, Cyprus staat vijfde met vier punten minder dan Israël. Als België wint van Andorra op de volgende speeldag, gaan de Duivels rechtstreeks door naar het EK.

Bosnië kan nog over Israël naar de derde plaats springen, het moet daarvoor wel hopen dat Israël nog een misstap begaat in zijn laatste twee wedstrijden (tegen Cyprus en België). Op dit moment heeft Bosnië twee punten minder dan Israël.

Bekijk hier de stand in groep B!

Groep C: Drie honden vechten om een been

Spanje en Slovakije leiden in groep C met 18 op 21. Beide landen zijn daarmee zeker van minstens barragewedstrijden, de voorsprong met de vierde (Wit-Rusland) bedraagt een onoverbrugbare veertien punten. Oekraïne staat op plaats drie met 15 punten, en moet dus minstens vier punten zien goed te maken om rechtstreeks door te gaan.

Volgende speeldag, nu dinsdag, staat Slovakije-Oekraïne op het programma. Als Slovakije die wedstrijd wint, is het zeker van een rechtstreeks EK-ticket. Spanje neemt het dinsdag op tegen Macedonië, dat laatst staat.

Bekijk hier de stand in groep C!

Groep D: Alles nog mogelijk voor top-vier

Duitsland ligt in pole position voor een rechtstreeks EK-ticket in de groep. Als het maandag wint tegen Schotland, zijn de Duitsers alvast zeker van een plaats bij de eerste drie. Polen, Ierland en Schotland (mits winst tegen Duitsland) maken nog alledrie kans op groepswinst en een rechtstreeks EK-ticket.

Bekijk hier de stand in groep D!

Groep E: Zwitserland op één zege van EK

Zwitserland is nog één overwinning verwijderd van een EK-ticket. Als de Zwitsers dinsdag winnen tegen Engeland, of op de volgende speeldag tegen San Marino, is het zeker van de tweede plaats in groep E.

Estland heeft vijf punten minder dan Zwitserland, en staat daarmee derde. Komende dinsdag kan het een grote stap zetten richting (minstens) derde plaats, als het wint tegen Slovenië. Dat staat op plaats vier, met één punt minder. Litouwen maakt nog een kleine kans op de derde plaats en een (minuscule) mathematische kans op plaats twee.

Engeland verzekerde zich als eerste land van een plek op het EK na 21 op 21.

Bekijk hier de stand in groep E!

Groep F: Noord-Ierland op één zege van EK

Noord-Ierland kende tot dusver weinig moeite in groep F en kan zich maandag rechtstreeks plaatsen voor het EK als het wint tegen Hongarije. Dan bedraagt de voorsprong op de derde plaats zeven punten, een onoverbrugbare voorsprong met nog slechts twee speeldagen te gaan.

Roemenië is ook zeker van een rechtstreeks ticket als het maandag wint van Griekenland en Noord-Ierland wint tegen Hongarije. Dan moet Hongarije gaan strijden om de derde plaats, met Finland (vijf punten minder) en -in theorie- de Faeroer. Griekenland is uitgeschakeld na een rampzalige voorronde.

Bekijk hier de stand in groep F!

Groep G: Oostenrijk moet nog éénmaal gelijkspelen

Oostenrijk staat op een zucht van het EK met 19 op 21. De Oostenrijkers nemen het dinsdag op tegen Zweden (12 punten), en hebben dus genoeg aan één punt voor de groepswinst en een rechtstreeks ticket. Zweden voelt de hete adem van Rusland in de nek, dat ook nog steeds kans maakt op de tweede plaats.

Montenegro maakt ook nog kans op een tweede of derde plaats, maar het moet al rekenen op misstappen van Rusland en/of Zweden om een plaatsje goed te maken. Liechtenstein en Moldavië zijn uitgeschakeld.

Bekijk hier de stand in groep G!

Groep H: Beste papieren voor Italië en Noorwegen

Noorwegen heeft de strijd om een rechtstreeks EK-ticket helemaal in eigen handen na een 2-0 overwinning tegen Kroatië. Door deze driepunter staat Noorwegen op plaats twee in groep H, met één punt minder dan Italië. In zijn laatste twee wedstrijden neemt Noorwegen het nog op tegen Malta en Italië.

Italië versloeg Bulgarije met 1-0 en springt over Noorwegen naar de eerste plaats in de groep. De Italianen hebben nog één overwinning nodig om zeker in de top-twee te eindigen. De Italianen hebben twee drie punten meer dan Kroatië.

Kroatië zakt naar een derde plaats. De Kroaten hebben vijftien punten, en zijn wel al zeker van minstens de derde plaats en bijhorende barrages. De Kroaten zitten wel in een dipje, het kon al drie wedstrijden niet meer winnen.

Bekijk hier de stand in groep H!

Groep I: Alles kan nog tussen top-3

In Groep I kunnen drie landen nog de groepswinst claimen: Portugal heeft 12 punten, dat is er ééntje meer dan Denemarken en Albanië. Die twee landen staan gedeeld tweede. Servië en Armenië zijn al even uitgeschakeld, met slechts 1 punt uit zes wedstrijden. Maandag staat Albanië-Portugal op het programma.

Bekijk hier de stand in groep I!