Alle zenders van de VRT slaan de handen in elkaar voor de vluchtelingen. Op donderdag 10 september, en in de aanloop naar die dag, lanceren alle netten (tv, radio, online) een eigen initiatief of programma in het teken van de vluchtelingencrisis. Ook de Vlaamse commerciële omroepen blijven aandacht besteden aan de asielcrisis.

De VRT wil naar eigen zeggen niet afzijdig blijven en wil daarom over dit onderwerp alle Vlamingen goed informeren en bewust maken. Daarom bundelen alle netten hun krachten voor #opdevlucht. De VRT-zenders lanceren op donderdag diverse initiatieven, zoals informatie, debat, getuigenissen en menselijke verhalen. ‘We hebben ook oog voor alle hartverwarmende inspanningen van de vele initiatiefnemers’, luidt het zondag.

De programma’s die meewerken zijn onder meer Van Gils en Gasten (Eén), De afspraak, Radio Gaga en Terzake (Canvas), de Ketnet-wrap en Karrewiet, de verschillende nieuws- en actuaprogramma’s van Radio 1, de regionale programma’s en De Madammen van Radio 2, Music for Life (Studio Brussel), Planeet De Cock en Generation M (MNM), Espresso (Klara), Deredactie.be en een voor de gelegenheid opgericht webplatform. De ploegen achter al deze programma’s worden ondersteund door de knowhow van VRT Nieuws.

De VRT maakt later meer details bekend.

Commerciële omroepen

Ook de Vlaamse commerciële omroepen blijven aandacht besteden aan de asielcrisis. Dat doen ze onder meer in hun eigen nieuws-, actua- en duidingsprogramma’s. Dat laten Medialaan (VTM, 2BE, Q-Music) en De Vijver Media (SBS, VIER, VIJF, Woestijnvis) zondag aan Belga weten.

Medialaan besteedt aandacht aan de vluchtelingencrisis in VTM Nieuws en de radionieuwsuitzendingen. ‘Ook in andere programma’s op radio en tv kan de thematiek aan bod komen’, zegt woordvoerster Sara Vercauteren.

Bij VIER stond dinsdagavond de uitzending van Karen en Decoster in het teken van de asielcrisis, met meningen van zowel burgers als oorlogsvluchtelingen, truckchauffeurs uit Calais, beleidsvoerders en academici. De Ideale Wereld (VIER) besteedt dagelijks aandacht aan de manier waarop in Vlaanderen met deze crisis omgegaan wordt. VIER is momenteel ook volop bezig met de voorbereidingen van de opnames van het programma Rot op naar je eigen land, waarbij een groep Vlamingen dit najaar de (omgekeerde) vluchtwegen van asielzoekers tot aan hun land van oorsprong afleggen.

‘De komende dagen en weken blijft het vluchtelingenthema bovenaan onze agenda staan’, zegt woordvoerder Kristof Demasure. ‘Op basis van de vragen van lokale en internationale hulporganisaties op het terrein breiden we afhankelijk van de evolutie van deze crisis de mobilisatiekracht van VIER en VIJF verder uit om onze kijkers naast bewustwording ook te activeren tot solidariteit.’