Op het provinciedomein van Huizingen is zondagmorgen de politieke aftrap gegeven van de derde editie van het Gordelfestival. Vlaamse ministers van N-VA, politici van CD&V en andere beleidsvoerders legden verschillende accenten bij het sportieve en familiale evenement in de Vlaamse Rand rond Brussel. Het nieuwe concept van de opvolger van De Gordel vertoont vele gedaanten.

Van de N-VA-eminenties van de Vlaamse regering kwam de aangekondigde minister-president Geert Bourgeois niet opdagen, wegens familiale verplichtingen. Zijn partijgenoten en Vlaamse ministers Ben Weyts en Philippe Muyters waren wel present in Huizingen, beiden op een racefiets.

Na de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde raakte het politieke karakter van het evenement op de achtergrond. Maar de focus ligt dit jaar ook opnieuw op de faciliteitengemeenten, wat toch een soort terugkeer inhoudt. “De klemtonen van het vernieuwde Gordelfestival liggen op verjonging en verbreding naar een meer familiaal gebeuren”, zei Muyters. “Naast het groene karakter van de Rand dragen we ook een politieke boodschap uit. De Rand is meer dan ooit Vlaams.”

Zijn collega Ben Weyts, die een thuismatch speelde, ziet twee bedreigingen voor de regio rond Brussel. “Het groene karakter dreigt te verdwijnen door de oprukkende verstedelijking. En jongeren kunnen steeds moeilijker in eigen streek blijven wonen omdat de grondprijzen te hoog worden.”

Tom Dehaene (CD&V), gedeputeerde in de provincie Vlaams-Brabant en gastheer samen met Bloso en vzw de Rand, beschouwt het Gordelfestival in eerste instantie als een toeristisch gebeuren. Hij zet de deur wagenwijd open voor anderstaligen.

‘Doe een kort broekske aan en rij mee’

Toen minister Weyts verrast werd door een delegatie van Vlaams Belang die zijn beleid in verband met de verfransing van de Vlaamse rand rond Brussel op de korrel nam, had Weyts het daar niet op begrepen: ‘Je zou beter een korte broek aantrekken en meefietsen’, zei hij aan Van Grieken.

Bekijk meer video's van vtmnieuws op nieuws.vtm.be

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig