Plan Juncker voorziet in opvang voor 30.000 asielzoekers in Duitsland
Commissievoorzitter Juncker en bondskanselier Angela Merkel. Foto: AP

Volgens de verdeelsleutel van Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker zou Duitsland 31.443 asielzoekers moeten opvangen. Op de tweede en derde plaats staan Franrkijk (24.031) en Spanje (14.921). Dat meldt de Duitse krant Welt am Sonntag. De Duitse krant baseert zich op officiële berekeningen die de commisie woensdag zal voorstellen. Hoeveel vluchtelingen België zou moeten opnemen, meldt de krant niet.

Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker legt die dag een nieuw migratie- en asielplan op tafel. In de dagen en weken nadien moeten de EU en haar lidstaten concrete oplossingen uitwerken voor de herverdeling van 120.000 asielzoekers. De landen moeten zo Griekenland, Italië en Hongarije, die momenteel overspoeld worden door vluchtelingen, ontlasten.

‘Recht op vrij verkeer is onaantastbaar’

In Bild am Sonntag heeft Juncker kritiek op de grenscontroles die wegens het hoge aantal vluchtelingen plaatsvinden. Als mensen in Europa hun toevlucht zoeken, is dat nog lang geen reden om de overeenkomst van Schengen op losse schroeven te zetten. Het recht op vrij verkeer is een verworvenheid van Europa en is onaantastbaar. We mogen Schengen niet op het spel zetten, aldus nog Juncker.