Een dierenpark in Arnhem kon een tijd geleden uitpakken met mooie, maar onverwachte beelden, toen de chimpansees er filmopnames in de war stuurden. En de acties van de apen waren geen toeval, besluiten wetenschappers.

Toen ze bij de Koninklijke Burgers’ Zoo met een drone beelden wilden schieten van de chimpanseekolonie voor het tweede seizoen van televisieprogramma Burgers’ Zoo Natuurlijk, pakte dat niet iets anders uit dan verwacht. Een aap wist immers de drone met een stok neer te halen. Het filmen ging echter door, wat nog enkele spectaculaire beelden opleverde.

Wetenschappers hebben nu het hele geval onderzocht en kwamen tot de conclusies dat de apen heel goed wisten waar ze mee bezig waren.

Spontaan gebruik van ‘gereedschap’ - stokken en dergelijke - komt wel vaker voor bij deze kolonie, maar het is de apen nooit echt doelbewust aangeleerd. De dieren zien natuurlijk wel wat hun verzorgers doen en eerder onderzoek toonde al aan dat ze hun gereedschap kiezen in functie van de taak die ze willen uitvoeren. Dat was ook het geval bij de vlucht van de drone. Na een eerste proefvlucht, waarbij nog niet gefilmd werd, bereidden de dieren zich voor door enkele lange stokken te verzamelen. Bij de echte opnames waren ze dan ook klaar en hadden ze hun ‘wapens’ bij de hand.

Ogenschijnlijk rustig en ongeïnteresseerd lieten de mensapen de drone opnames maken. Vanuit hun ooghoeken hielden ze echter alles goed in de gaten. Toen de drone dichterbij kwam, gingen ze tot de aanval over. Een eerste keer werd het doel nog gemist, maar bij een tweede poging kon vrouwtjeschimpansee Tushi het toestel met een paar goedgemikte uithalen neergehaald worden. Met de spectaculaire selfies tot gevolg en de conclusie dat de dieren wel degelijk vooruit plannen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig