Britse religieuze leiders starten campagne tegen euthanasiewet
Justin Welby, de aartsbisschop van Canterbury. Foto: Reuters

De aartsbisschop van Canterbury, Justin Welby, heeft de Britse parlementsleden gewaarschuwd voor de gevolgen van een eventuele goedkeuring van een euthanasiewet. Er wordt een ‘legale en ethische Rubicon’ overgestoken als euthanasie bij terminale patiënten wordt toegelaten, zo staat in een brief die ook door de andere religieuze leiders in het Verenigd Koninkrijk ondertekend werd.

De brief werd verstuurd naar alle leden van het Britse Lagerhuis. In die kamer wordt vrijdag namelijk gedebatteerd over een wetsvoorstel dat euthanasie in erg specifieke gevallen mogelijk zou maken.

De leider van de Anglicaanse kerk roept de Britse parlementsleden nu op om te stemmen tegen het voorstel, dat volgens hem het respect voor het menselijk leven onderuit haalt. ‘Dat respect voor het leven van anderen, dat het hart van ons rechtssysteem vormt, mag niet worden opgegeven’, zo staat in de brief, die ook in de Britse krant The Observer gepubliceerd werd. ‘Een zelfdoding is een tragedie en we moeten er alles aan doen om dat te vermijden. Dit wetsvoorstel zou zelfdoding niet alleen legitimeren, maar ook aanmoedigen.’

Het ingediende voorstel zou euthanasie mogelijk maken bij patiënten die nog maximaal zes maanden te leven hebben. Twee artsen en een familierechter moeten die diagnose bevestigen en moeten ook getuigen dat de patiënt de beslissing bij zijn/haar volle verstand en zonder druk van buitenaf heeft genomen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig