Groot-Brittannië en Australië bereid om meer vluchtelingen op te vangen
De Britse premier David Cameron had eerder al aangekondigd extra vluchtelingen uit Syrië op te zullen nemen. Foto: AP

Groot-Brittannië en Australië zijn allebei bereid om meer Syrische vluchtelingen op te vangen. Londen bereidt tegelijkertijd ook een uitbreiding van de militaire actie tegen de jihadistische terreurgroep IS voor.

De Britse eerste minister David Cameron had eerder al aangekondigd extra vluchtelingen uit Syrië op te zullen nemen, maar tot nu toe werd daarbij nog geen concreet cijfer opgegeven. Nu dus wel: 15.000, meldt de Britse krant Sunday Times op zijn website

Sinds het begin van de Syrische burgeroorlog in 2011, hebben ongeveer 5.000 Syriërs in het Verenigd Koninkrijk recht op asiel gekregen. Maar landen als Duitsland, Frankrijk en Zweden hebben al veel zwaardere inspanningen geleverd, waardoor Cameron zowel in binnen- als buitenland onder druk was komen staan om nog meer vluchtelingen op te vangen.

Nog volgens het blad probeert de Britse eerste minister intussen ook volksvertegenwoordigers van de oppositiepartij Labour te overtuigen van de noodzaak van een verdere uitbreiding van de militaire actie in Syrië. Volgende maand zou over dat voorstel worden gestemd.

Abbott zwicht onder druk

Ook de Australische premier Tony Abbott heeft, na toenemende druk vanuit zijn eigen partij, verklaard toch bereid te zijn meer vluchtelingen uit Syrië op te vangen. Hij benadrukte wel dat het totale aantal vluchtelingen dat Australië opneemt, niet zal wijzigen.

Zaterdag had de premier nog geweigerd meer Syrische vluchtelingen toe te laten in zijn land, maar daar komt hij nu dus op terug. ‘We stellen voor om meer mensen vanuit deze regio op te vangen, als deel van onze substantiële belofte aan de VN-Vluchtelingenorganisatie (UNHCR)’, aldus Abbott.

Hij gaf geen exacte cijfers, maar liet weten dat de focus zal liggen op leden van vervolgde minderheden die in vluchtelingenkampen zitten in de regio.

De Australische minister van Immigratie Peter Dutton trekt woensdag naar het Zwitserse Genève om met de VN te bekijken hoe Australië kan helpen om de vluchtelingencrisis aan te pakken.

Tussen juli 2014 en juni 2015 nam Australië 13.750 vluchtelingen uit de hele wereld op (van wie 4.400 uit Syrië en Irak). Het totale aantal zou tegen 2018 moeten toenemen tot 18.750.