Op het WK muurklimmen voor de jeugd in het Italiaanse Acro heeft Anak Verhoeven (19) uit Schriek bij Heist-op-den-Berg zaterdag haar allereerste wereldtitel binnengehaald in het sportklimmen. Harold Peeters (15) deed het al bijna even goed met een zilveren medaille.

Verhoeven presteert al een heel seizoen op topniveau bij de volwassenen, en de verwachtingen waren dan ook hoog. Toch was een overwinning geen zekerheid, want de Oostenrijkse Jessica Pilz (18), een van Verhoevens grootste concurrenten bij de volwassenen, was er ook bij. Bij de vorige jeugdwereldkampioenschappen was het steevast Pilz die de bovenhand nam. Ook deze keer streden de twee nek aan nek. Met amper één greep voorsprong haalde Verhoeven de overwinning binnen. De Franse Julia Chanourdie(19) werd derde.

Voor Verhoeven is het de eerste overwinning op een wereldkampioenschap. Zij zelf was zaterdagavond niet bereikbaar voor commentaar door onder andere nog een bijkomende wedstrijd tussen de winnaars van de verschillende leeftijdscategorieën. Haar entourage liet weten dat ze dolgelukkig is met de overwinning. ‘Ze heeft er lang voor moeten werken, en moest heel vaak genoegen nemen met het zilver. Nu ze eindelijk echt aan de top staat, is ze natuurlijk dolgelukkig’, klonk het.

Ook voor de 15-jarige Harold Peeters uit het Waalse Jauchelette was het WK een absoluut succes. Hij klom behoorlijk vlot naar boven, en moest enkel de Fransman Sam Avezou (14) laten voorgaan. Vorig jaar was Peeters op zijn eerste deelname aan een WK nog 16, hij boekte gedurende het afgelopen jaar dus een enorme vooruitgang.

De derde Belg die zich kon plaatsen voor de finale, Simon Lorenzi (18), werd in zijn categorie vierde. Eerder deze week haalden de Belgen ook al een bronzen medaille in het boulderklimmen. Met in totaal zes finalisten waarvan drie medaillewinnaars keert het Belgische team dan ook zeer tevreden terug naar huis. ‘In het hele team zijn heel wat persoonlijke records verbroken. En we eindigen zelfs met een straight: een eerste, tweede, derde, vierde, vijfde èn zesde plaats’, lachen ze.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig