Activiteiten luchtvaartmaatschappij Korongo Airlines stopgezet
Minister Reynders in 2012 voor een vlieguig van Korongo Airlines Foto: BELGA

De activiteiten van Korongo Airlines, de Congolese dochteronderneming van Brussels Airlines, zijn stopgezet. Dat werd vrijdag beslist tijdens de algemene vergadering van de aandeelhouders en het management van Korongo Airlines in Kinshasa. Dat meldt Brussels Airlines vrijdag in een persbericht.

De maatschappij is er niet in geslaagd winst te boeken, aldus het persbericht. Het bedrijf wijt dit onder meer operationele omstandigheden in Afrika, maar ook ‘een vloot van slechts één vliegtuig’. Bovendien kreeg Korongo Airlines met het recent opgerichte Congo Airways er een grote concurrent bij. 

‘Vorige week werd de Boeing 737 van Korongo Airlines ernstig beschadigd door onderhoudsproblemen van de startbaan in Mbuji Mayi’, luidt het ook nog. ‘De operationele omstandigheden voor een luchtvaartmaatschappij blijven bijzonder moeilijk in de regio, mede door de gebrekkige infrastructuur op kleinere luchthavens. Rekening houdend met deze omstandigheden, is de beslissing genomen om de activiteiten van de maatschappij stop te zetten.’

De directie was samen met de aandeelhouders - tevergeefs - in gesprek gegaan met verschillende potentiële partners om de nodige financiële middelen te vinden om de activiteiten van Korongo Airlines verder uit te breiden. Volgens de luchtvaartmaatschappij hebben die investeerders zich teruggetrokken vanwege de opstart van Congo Airways.

Korongo Airlines werd opgericht door Brussels Airlines en George Forrest, samen Airbel, en enkele kleinere privé-aandeelhouders. De eerste vluchten, binnen Congo, begonnen in 2012.

Met 21 Afrikaanse bestemmingen blijft Afrika en vooral de Democratische Republiek Congo een belangrijk rol spelen voor Brussels Airlines. De Belgische luchtvaartmaatschappij blijft de hoofdstad Kinshasa dan ook dagelijks met Brussels Airport verbinden.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig