Hulpactie gestaakt wegens chaos en geweld
De ruimtes van onder meer Compagnie Cecilia in Gent werden opengesteld voor de opslag van de spullen Foto: fvv

In de Franse stad Calais slapen mensen al wekenlang in tenten of zelfs onder de blote hemel. Nadat massaal gereageerd werd op een oproep op Facebook, is vrijdag vanuit België een konvooi met hulpgoederen naar Calais gereden. Tijdens het uitdelen van de spullen werd de sfeer echter al snel grimmig, waardoor het uitdelen gestaakt moest worden.

‘Wij gaan naar Calais en nemen mee...’: zo heet de recent opgerichte Facebookgroep . Datum van het ‘evenement’ is 4 september en er zouden 3.300 mensen aan deelnemen. ‘Dit is geen discussie- maar een organisatieforum’, staat er te lezen. ‘Wij verzamelen geen meningen, daarvan hebben we er genoeg. Aan meningen hebben de vluchtelingen niets, ze hebben er waarschijnlijk zelf al.’

Op de pagina staat een waslijst aan spullen, van slaapzakken en gsm-kaarten tot nietjesmachines en vuilniszakken. Ook wordt uitgelegd hoe de spullen ingepakt moeten worden en uit welke van de meer dan twintig verzamelpunten de mensen kunnen kiezen om alles af te leveren. Zo werden in Gent de kantoren van onder meer Compagnie Cecilia opengesteld. Daar hebben afgelopen zaterdag en woensdag tweehonderd mensen spullen afgeleverd en hielpen zeker 25 vrijwilligers mee.

Chaos

Vrijdag vertrokken dan tientallen auto’s en vier vrachtwagens met spullen naar Calais om de daar wachtende asielzoekers te helpen. Er werden afspraken gemaakt met de Franse hulporganisaties ter plaatse, maar de verdeling van de goederen verliep toch chaotisch. Niet alleen worden de ngo's overspoeld door hulp en is er te weinig plaats om alles op te slaan, maar bovendien verloopt het uitdelen van de spullen allesbehalve vlekkeloos. Een reporter van Gazet van Antwerpen berichtte dat tijdens het uitdelen van de hulpgoederen geweld uitbrak, waarop de actie tijdelijk gestaakt werd. Aan de zogenaamde 'Jungle', waar asielzoekers verblijven in afwachting van een overtocht naar Groot-Brittannië, beklommen jongeren de auto's en moesten de Belgen zich zelfs verdedigen.