Miljardair wil eiland kopen voor vluchtelingen
Vluchtelingen komen aan op Lesbos. Foto: AFP

De Egyptische miljardair Naguib Sawiris wil een eiland voor de kust van Italië of Griekenland kopen om er de honderdduizenden vluchtelingen onder te brengen, die met gevaar van hun eigen leven de Middellandse Zee oversteken. ‘Griekenland of Italië, verkoop mij een eiland, ik verklaar het onafhankelijk, ontvang er de vluchtelingen en laat hen meebouwen aan hun nieuw land’, zo tweette de rijke zakenman.

'En dat is echt een haalbare kaart', zei hij donderdag aan het Franse persbureau AFP. 'Er zijn tientallen verlaten eilanden die honderdduizenden vluchtelingen kunnen ontvangen'. Sinds begin dit jaar zijn meer dan 350.000 mensen gevlucht voor de armoede of conflicten in hun land van afkomst en hebben de Middellandse Zee overgestoken in de hoop op een beter leven in Europa. Meer dan 2.600 onder hen overleefden het avontuur niet. Sawiris bevestigde aan een Egyptische commerciële televisiezender dat hij de Italiaanse en Griekse regeringen zal contacteren om zijn idee te concretiseren. In Griekenland, dat een gedwongen uitverkoop houdt van staatsbezit, mag dat weinig problemen opleveren.

‘Niet als beesten behandelen’

Hij raamt de kostprijs ervan op een bedrag tussen de '10 en 100 miljoen dollar', maar denkt dat de 'voornaamste kwestie de investering in de infrastructuur' zal zijn. 'Er komen tijdelijke verblijven om de mensen onder te brengen en vervolgens geef je hen werk in de bouw van woningen, scholen, universiteiten en ziekenhuizen'. 'En indien de situatie in eigen land verbetert, kan degene die het wil, terugkeren, aldus de zakenman, wiens familie in Egypte de populaire kunstmatige badplaats El Gouna heeft ontwikkeld aan de oever van de Rode Zee.

De miljardair erkent dat er heel wat problemen te overwinnen zijn, ten eerste al om Griekenland of Italië te overtuigen hem een eiland te verkopen of het wettelijk bestaansrecht van het nieuwe land te verkrijgen. Maar de vluchtelingen zullen tenminste als 'mens' behandeld worden en niet als 'beesten', is zijn mening.