Erdogan: ‘Europa heeft Middellandse Zee veranderd in migrantenkerkhof’
Recep Tayyip Erdogan, president van Turkije. Foto: REUTERS

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft de Europese landen er donderdag van beschuldigd dat ze de Middellandse Zee veranderd hebben in een ‘kerkhof van migranten’.

De Turkse president reageerde daarmee op de foto’s van het Syrische kindje dat dood aanspoelde op een Turkse strand. Tijdens een speech in Ankara hekelde Erdogan zowel het stijgend aantal terreuraanslagen als de migratiecrisis. ‘De Europese landen die de Middellandse Zee hebben veranderd in een kerkhof van migranten, delen de verantwoordelijkheid voor elke dode vluchteling’, stelde hij.

‘Het lichaam van een klein kind van 3 jaar spoelt op onze stranden aan. Moet de hele mensheid geen rekenschap afleggen?’, verklaarde de president voor een schare zakenmensen aan de vooravond van een bijeenkomst van de ministers van Financiën en gouverneurs van centrale banken van de Groep van 20 (G20) in de hoofdstad van zijn land.

2 miljoen Syrische vluchtelingen

Erdogan stelt systematische de weigering van Europese landen aan de kaak om meer Syrische vluchtelingen op te nemen. Het Turkse staatshoofd herinnerde er aan dat Turkije vandaag bijna twee miljoen Syrische vluchtelingen opvangt die op de vlucht sloegen voor de burgeroorlog.

De foto van de kleine Aylan Kurdi op een strand van Bodrum (in het zuidwesten van Turkije) stond donderdag op de voorpagina van veel kranten . Zijn vijfjarige broer en moeder kwamen ook om het leven bij een schipbreuk op weg naar Griekenland.