Nog deze legislatuur zullen fietsers via ‘fietssnelwegen’ op een half uur van Deinze, Lokeren of Wetteren naar Gent kunnen rijden. Dat werd gezegd bij de voorstelling van het Oost-Vlaamse ‘fietssnelwegenplan’.

Fietssnelwegen zijn verbindingen, meestal in een eigen bedding, over grote afstand tussen steden, havens en andere economische knooppunten. Ze liggen (of komen) voornamelijk langs (oude) spoor- of waterwegen. Kenmerkend voor de routes zijn comfort, snelheid, directheid, conflictvrij, aantrekkelijk en samenhangend. ‘Bedoeling is het functioneel fietsverkeer te verhogen’, zegt gedeputeerde Peter Hertog (SP.A). ‘Het overgrote deel van onze dagelijkse verplaatsingen is perfect fietsbaar. Elektrische fietsen zorgen er zelfs voor dat meerdere locaties in kortere tijd kunnen bereikt worden.’

667 kilometer

De drie bestaande fietsnetwerken werden in Oost-Vlaanderen geïntegreerd tot één functioneel fietsroutenetwerk. De provincie bakende daarin tien routes af voor fietssnelweg, goed voor 667 kilometer van de bestaande 2.775 km fietsroutes. Van die fietssnelwegen is 43 procent van goede tot zeer goede kwaliteit, daarnaast is 27 procent ‘befietsbaar’: fietsers delen de weg met andere weggebruikers.

Voor de resterende 203 kilometer (30 procent) wordt jaarlijks 2,5 miljoen euro geïnvesteerd. Daarmee kan jaarlijks 20 kilometer fietspad aangelegd worden, wat betekent dat aan het huidige tempo het hele netwerk over tien jaar afgewerkt worden.

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) herinnerde aan het ‘fietsostradeplan’ met 80 fietssnelwegen over heel Vlaanderen, waarvan in lengte de helft in Oost-Vlaanderen ligt. ‘In plaats van met een vermanend vingertje te zwaaien, willen we mensen verleiden tot alternatieven voor het wegverkeer’, zegt Weyts. ‘Steeds meer wordt de fiets een valabel alternatief, ook in het woon-werkverkeer, wij moeten ervoor zorgen dat er een veilige, comfortabele en snelle fietsinfrastructuur is.’

Weyts nam donderdagnamiddag, samen met drie Oost-Vlaamse gedeputeerden en andere partners, een schop ter hand voor de eerste spadesteek van het deeltraject ‘Lokeren-Lochristi’ op de fietssnelweg Gent-Antwerpen.

Meer informatie over de trajecten op www.oost-vlaanderen.be/mobiliteit .

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in