Onbekenden hebben vannacht spandoeken aan de omheining van de oude legerkazerne in Sijsele gehangen uit protest tegen de opvang van vluchtelingen. In dat nieuwe opvangcentrum worden vanavond de eerste vluchtelingen verwacht. Vanaf maandag kunnen er 400 mensen opgevangen worden door het Rode Kruis.

Rode Kruis-Vlaanderen opent vrijdag om 15 uur de deuren van het noodopvangkamp voor asielzoekers in Sijsele. Het is de eerste keer dat Rode Kruis-Vlaanderen asielzoekers in een dergelijk kamp opvangt. Vanavond vertrekken de eerste twee bussen met asielzoekers van de Dienst Vreemdelingenzaken in Brussel naar het Noodopvangkamp voor asielzoekers in Sijsele. 

De opvang van asielzoekers in de deelgemeente van Damme is blijkbaar niet naar de zin van iedereen. De boodschap op hun spandoeken: 'Francken, pak ze in je eigen huis! Eigen volk eerst', 'Asielmisbruikers niet welkom' of 'Strijd mee tegen de vreemdelingeninvasie' met de afbeelding van een machinegeweer erbij. 

Op Facebook haalt ook Pegida Vlaanderen fel uit naar de aanpak van de vluchtelingencrisis en de berichtgeving erover: 'Als een kind verdrinkt bij een illegale reis over een gevaarlijke zee zijn de schuldigen de ouders, niet de Europeanen', klinkt het daar. 

De uithaal komt er net op het moment dat er een golf van solidariteit in het hele land lijkt te ontstaan. Ook in Sijsele lijkt de meerderheid positief te staan tegenover het opvangcentrum. Er boden zich al honderden vrijwilligers aan om er de 35 vacatures in te vullen.

Buurtbewoners positief

Ook op een informatievergadering voor buurtbewoners was de sfeer positief, meldt VRT.  'Ze zijn welkom, tijdelijk dan toch, ik hoop dat die mensen terug kunnen naar hun eigen land, als er hopelijk ooit weer vrede komt daar.' En: 'Je moet je een keer in hun plaats stellen. Ze moeten een kans krijgen zoals iedereen.' Maar er klonk ook wel enige bezorgdheid. 'De vraag is dan ook, aangezien ze uit een risicogebied komen, in welke mate zijn ze gescreend en gaan daar bijvoorbeeld IS-militanten bij zitten of niet.'

Sijsele wordt een tijdelijk opvangcentrum, het is de bedoeling dat de mensen die er opgevangen doorstromen naar beter uitgeruste centra. Om de ongerustheid bij de burgers weg te nemen neemt de burgemeester van Damme, Joachim Coens (CD&V), enkele maatregelen. Het plaatselijke wijkcentrum van de politie zal permanent open zijn, er komen extra patrouilles, en er zullen verschillende buurtvergaderingen georganiseerd worden.