Twee jonge kinderen zijn in een door Kiev gecontroleerd deel van Oekraïne besmet met polio. Dat bevestigt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Het gaat om de eerste uitbraak in Oekraïne, en Europa, sinds vijf jaar. ‘Het risico lag al hoog in Oekraïne’, vanwege de lage vaccinatiegraad, aldus de WHO.

De kinderen zijn 4 jaar en 10 maanden oud en wonen in de zuidwestelijke regio Transkarpatië. De uitbraak is veroorzaakt door een virus afgeleid van het poliovaccin. Die zwakkere vorm gebruikt in het vaccin kan zich verspreiden als de vaccinatiegraad te laag is.

De WHO en de Oekraïense autoriteiten werken samen om snel een vaccinatiecampagne op te starten, aldus een woordvoerder van het Europees WHO-kantoor. ‘De WHO schat het risico op een internationale verspreiding vanuit Oekraïne momenteel laag in, maar merkt op dat de regio in kwestie grenst aan vier landen (Roemenië, Hongarije, Slovakije en Polen, nvdr.)’, schrijft de WHO in een aanbeveling aan landen die regelmatig contact hebben met Oekraïne om uit te kijken voor mogelijke gevallen. Vorig jaar was slechts de helft van de Oekraïense kinderen volledig ingeënt tegen polio, ver onder de grens van 95 procent die de WHO adviseert.

De laatste keer dat polio opdook in Europa was toen een wilde poliostam uit Tadzjikistan in Rusland binnenkwam. Veertien mensen raakten toen verlamd, in Tadzjikistan en omliggende landen raakten bijna 500 mensen besmet, en 29 mensen kwamen om.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in