IJslanders willen meer Syrische vluchtelingen opvangen
Foto: jvt

Meer dan 12.000 IJslanders willen dat hun land meer Syrische vluchtelingen opneemt. Velen willen daarin zelfs een actieve rol spelen. Zo stellen sommigen voor om vluchtelingen in huis te nemen.

In IJsland wonen zo’n 300.000 mensen en de regering had aangekondigd dat ze vijftig extra Syriërs ging binnenlaten. Onvoldoende, vindt schrijfster Bryndis Bjorgvinsdottir. Op de Facebookpagina Kæra Eygló Harðar – Sýrland kallar (Syrië heeft je nodig) roept ze de regering op om meer te doen. Intussen hebben meer dan 12.000 mensen een open brief aan de regering ondertekend.

‘Vluchtelingen zijn menselijk kapitaal, ze hebben ervaring en hebben vaardigheden’, stelt de brief. ‘Vluchtelingen zijn onze toekomstige partners, beste vrienden, of zielsverwanten, de drummer van de band van onze kinderen, onze volgende collega, Miss IJsland in 2022, de timmerman die eindelijk de badkamer afwerkt, de kok in de cafetaria, de brandweerman, de computerexpert of televisiepresentator.’

Actief helpen

Vele mensen die hun steun betuigen zijn bereid om de vluchtelingen actief te helpen, onder meer met hun integratie en huisvesting. Zoals Manda Jónsdóttir, medewerker van een psychiatrisch centrum. ‘Ik wil ze kleren, voedsel, speelgoed en een auto geven. En ik kan er een paar onderdak bieden in een extra kamer’, zegt ze. ‘Ik zou vluchtelingen psychische hulp willen bieden, zodat ze hun trauma’s kunnen verwerken.’

De IJslandse premier Sigmundur Davíð Gunnlaugsson reageert dat hij zich bewust is van de toenemende publieke druk om meer vluchtelingen toe te laten. Op de ministerraad zal hij de kwestie op tafel leggen.