Wie weinig slaapt, wordt sneller verkouden
Foto: Photo News

Het gevoel dat je na een korte nachtrust rillend opstaat alsof je elk moment ziek kan worden, is geen mythe. Wie minder dan vijf uur slaapt per nacht, heeft dubbel zoveel kans om een verkoudheid op te lopen als iemand die meer dan zeven uur ronkend onder de wol ligt.

Amerikaanse onderzoekers van het wetenschappelijk blad Sleep publiceerden maandag de resultaten van hun studie, die het verband tussen kou vatten en slaapduur beschrijft. De onderzoekers maten in de studie enkel het normale slaapgedrag van vrijwilligers, wat de uitkomst relevanter en realistischer maakt dan eerdere onderzoeken, die hun deelnemers uit hun normale slaappatroon haalden om te kijken of ze ziek zouden worden wanneer ze een kortere nachtrust genoten.

Op hotel met een virus

Tijdens de studie hielden de 94 mannelijke en 70 vrouwelijke deelnemers - tussen 18 en 55 jaar oud - een week lang een dagboek bij om af te leiden hoe ze zich voelden. Om objectief hun slaapgedrag te kunnen meten, werden ze uitgerust met een polsbandje.

De onderzoekers druppelden een kleine hoeveelheid van het verkoudheidsvirus - rhinovirus voor de fijnproevers - in de neus van de vrijwilligers en stuurde hen elk afzonderlijk naar een andere hotelkamer, waar ze afgezonderd moesten blijven zitten.

Schone slapers en slaapsters

Na een week gingen de deuren van de hotelkamers weer open. Onder de schone slapers (die meer dan zeven uur per nacht onder de wol lagen) liep slechts één op de vijf een verkoudheid op, terwijl 45 procent van de deelnemers die minder dan vijf uur hadden geslapen, ziek was geworden.

Toch is een hele dag in bed liggen niet echt een optie, aldus de onderzoekers: ‘Het is eerder al bewezen dat meer dan negen uur per dag slapen bijna even schadelijk is voor de gezondheid als een slaaptekort.’