Vanaf vandaag betaalt u hogere energievoorschotten
Foto: An Nelissen

Vanaf vandaag wordt opnieuw 21 procent btw aangerekend op uw verbruik van elektriciteit. De energieleveranciers hebben tijdens de zomermaanden overuren geklopt om de btw-verhoging meteen te kunnen doorrekenen in de voorschotfacturen van hun klanten.

Half juli besliste de regering-Michel om de btw op het elektriciteitsverbruik weer van 6 naar 21 procent te brengen. Daarmee draaide Michel een tijdelijke maatregel van de vorige regering-Di Rupo versneld terug. Dus keren we vanaf vandaag terug naar de periode voor 1 april 2014. En dat zal u heel snel merken.

Vanaf deze maand zal u een hoger voorschot moeten betalen. De energieleveranciers verrekenen de 21 procent btw meteen in de maandelijkse of driemaandelijkse voorschotfacturen.

Wanneer u straks een jaarafrekening of een afsluitingsfactuur van uw energieleverancier krijgt, wordt rekening houden met een btw van 6 procent voor het verbruik tussen 1 april 2014 en 31 augustus 2015, en 21 procent voor het verbruik na 1 september 2015.

Gratis stroom

Maar dat is niet de enige prijsverhoging. Er zijn nog andere factoren die ervoor zullen zorgen dat u straks fors meer voor uw energie zult betalen. Het gaat dan om hogere distributietarieven, de verplichting voor intercommunales om vennootschapsbelasting te betalen en, specifiek voor Vlaanderen, de impact van de opheffing van de gratis stroom en van de financiële afhandeling van de problematiek van de groenestroomcertificaten.

Hoeveel meer gaat het u kosten?

Febeg, de federatie van de Belgische energiebedrijven, gaat uit van 100 à 110 euro per jaar voor een gezin met een gemiddeld verbruik (met elektrisch fornuis, vaatwasser, en wasmachine als grootste slokoppen).

De btw-verhoging geldt trouwens voor alle huishoudelijke klanten. Dus ook mensen met een budgetmeter in huis of die hun elektriciteit verbruiken tegen een sociaal tarief.