Verzamelt Windows 10 uw persoonlijke informatie?
Foto: REUTERS

Het Amerikaanse technologiebedrijf Microsoft beklemtoont dat via het nieuwe besturingssysteem Windows 10 geen persoonlijke informatie verzameld wordt. Het gaat om technische gegevens die belangrijk zijn voor de veiligheid van het systeem en performantie van de producten, zei Bruno Schröder, directeur Technologie bij Microsoft BeLux, maandag aan Belga.

Sinds de lancering van de nieuwe versie van het besturingssysteem eind juli ontstond onrust over privacy.

De data moeten Microsoft in staat stellen de beveiling te verbeteren en hackers geen kans te geven. 'Met Windows 10 proberen we het veiligheidslandschap volledig te veranderen', zei Schröder. 'Hackers opereren wereldwijd, dus willen we een betere beveiliging voor iedereen. Dat betekent dat we betere metingen en relaties tussen gebruiker en Microsoft nodig hebben.'

Schröder stelde dat Microsoft geen data verzamelt om advertenties te kunnen verkopen. 'We gebruiken data enkel voor monitoring en verbetering van de producten', zei hij. 'Het gaat om informatie over de werking van het systeem, wanneer iets gebeurt zoals een crash en wat de onstabiele toepassingen zijn. Die informatie gaat enkel naar ingenieurs van Microsoft.'

De informatie krijgt een willekeurig nummer, dat de link maakt tussen het toestel of het gebruikersprofiel en de gegevens, maar geen verband houdt met de persoon zelf. Bovendien kan de gebruiker 'dat nummer altijd deactiveren, wat de link verwijdert tussen het toestel en de informatie die verzameld was voor de wijziging'. De informatie die na de wijziging naar Microsoft gaat, krijgt dan een nieuw nummer. Gebruikers kunnen dat op elk moment opnieuw deactiveren.

De technische informatie wordt intern verzameld. 'Persoonlijke informatie wordt altijd weggetrokken uit die data', aldus nog Schröder. Microsoft kan gegevens delen met externe partners. Daarbij 'gaat het niet om individuele informatie', maar grote gegevenspakketten (‘aggregated data’) waarop bedrijven analyses uitvoeren voor Microsoft.

Met overheden worden gegevens enkel gedeeld op vraag van een onderzoeksrechter. 'Dit is heel normaal en maakt deel uit van het wettelijk kader tegen cybercrime en terrorisme', aldus Schröder. In België gaat het om vijf aanvragen van justitie per dag. Microsoft kan een aanvraag ook weigeren als die een onvoldoende legale basis heeft.

'Alle gebruikers kunnen bepalen welke informatie verzameld wordt', zei Schröder nog. 'Ze kunnen kiezen uit vier categorieën, van een basisniveau waarbij enkel veiligheidsgegevens worden verzameld, tot een volledige toegang met ook diagnosesystemen.' Ook kunnen gebruikers verschillende parameters rond privacy per applicatie aanpassen. De instellingen zijn toegankelijk vanaf de startknop.

Schröder benadrukte wel dat er altijd communicatie gebeurt tussen gebruikers en Microsoft, om ‘Windows als een dienst’ te kunnen aanbieden. 'Het is ook belangrijk dat de automatische update actief blijft om de ruimte voor hackers te beperken.'

Hij wees ook nog op nieuwe diensten, zoals de assistentapplicatie Cortana. 'Die zijn bedoeld als hulp voor de gebruiker, wat betekent dat toegang nodig is tot bepaalde persoonlijke data, zoals bijvoorbeeld de agenda', zei hij. 'Die diensten gebruiken die data, maar dat betekent niet dat die gegevens verzameld worden.'

Die data worden volgens Schröder opgeslagen op een veilige manier op Microsoft-servers, waarbij voldaan wordt aan de ISO-privacystandaard voor clouddiensten. Microsoft zegt de grootste cloud-aanbieder te zijn die daaraan voldoet.

Onlangs kwam in de media dat Microsoft een applicatie in Windows 10 ontwikkelde waarmee ouders het computergedrag van hun kinderen kunnen controleren. 'We kregen vragen van ouders die ongerust zijn over het internet. Zij willen een soort beschermingsmechanisme', legde Schröder nog uit. Met de applicatie kan een aantal websites geblokkeerd worden die als kindonvriendelijk worden beschouwd, of een tijdslot ingesteld worden waarbinnen het kind online kan.

Het gaat om een configuratie door de ouders. Het kind krijgt bovendien ook een melding dat de applicatie actief is. 'We willen zeker niet dat dit mechanisme als spionage door de ouders wordt gebruikt', aldus Schröder. 'Het is belangrijk dat dit gebeurt in een dialoog tussen kinderen en ouders.' Om kinderen bewust te maken van het plezier maar ook de gevaren van het internet, trekken Microsoft-vertegenwoordigers in februari de schoolklassen in. Dat gebeurt in samenwerking met Child Focus en Proximus.

Windows 10 is gelanceerd op 29 juli. Sindsdien draaien meer dan 75 miljoen toestellen wereldwijd op het besturingssysteem. Cijfers voor enkel België zijn er niet.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig