Beke: ‘CD&V staat achter taxshift’
CD&V-voorzitter Wouter Beke. Foto: Bart Dewaele

Met een niet mis te verstane boodschap voor extern én intern gebruik trapt CD&V-voorzitter Wouter Beke het nieuwe politieke jaar af. Zijn partij moet en zal voortaan de taxshift verdedigen, zegt hij vandaag in De Standaard.

‘Het akkoord over de taxshift is de belangrijkste hervorming sinds het Globaal Plan van wijlen Jean-Luc Dehaene begin jaren ‘90. Het is de moeite waard om er voor 100 procent achter te staan.’ CD&V-voorzitter Wouter Beke schuwt de grootse vergelijkingen niet in zijn verdediging van de taxshift die eind juli beklonken werd. Zijn partij haalde zo goed als geen vermogens(winst)belasting binnen, en dat leidde tot gemor binnen het oranje bolwerk. Niet alleen beweging.net – het vroegere ACW –, maar ook vicepremier Kris Peeters liet geen kans onbenut om de onvrede te etaleren. Het maakte de CD&V’ers tot de ‘verliezers’ van de onderhandelingen.

Beke roept vandaag zijn partijgenoten tot de orde. In niet mis te verstane bewoordingen maakt hij de linkervleugel, de vicepremier én de buitenwereld duidelijk dat de taxshift voor CD&V een eerbaar – zelfs eervol – akkoord is en er niet meer op teruggekomen wordt. De bladzijde wordt omgedraaid. Point final. Waarom? Omdat de taxshift jobs creëert, aldus Beke. ‘Wie een job heeft, heeft acht keer minder kans om in armoede terecht te komen. Dus daar zetten wij alles op in.’

Volgens de partijvoorzitter komen grote delen van de taxshift overeen met het 3D-plan van de CD&V: lastenverlaging, competitiviteit én koopkracht versterken en de sociale zekerheid bewaken.’ Hij geeft grif toe dat er ook zaken niét in het akkoord zitten ‘om redenen die wij nog altijd niet begrijpen’. Maar het ontbreken van een belasting op kapitaal, aldus nog Beke, is op termijn minder een probleem van CD&V dan van N-VA. ‘Ze zijn een centrumpartij met een dito electoraat, maar een rechts programma.’ Lees: de realiteit haalt hen wel in.

Ook voor N-VA en Open VLD heeft Beke een boodschap. ‘Stop het gekibbel. Politici worden goed betaald om professioneel hun job te doen, maar dat vereist wél vertrouwen.’

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig