Shaun Simpson wint in Assen, wereldtitel voor Romain Fébvre
Foto: BELGA

De 23-jarige Franse motorcrosser Romain Fèbvre (Yamaha) heeft zich zondag met een tweede plaats in de Grand Prix van Nederland van de wereldtitel MXGP verzekerd. De zege in de 16e van 18 WK-manches ging naar de Brit Shaun Simpson (KTM). De Nederlander Glenn Coldenhoff (Suzuki) werd derde. Jeremy van Horebeek (Yamaha) was met een zevende plaats beste Belg.

Simpson won de eerste reeks in Assen en werd in de tweede derde. Om zich van de wereldtitel te verzekeren moest Fèbvre beter doen dan zijn landgenoot Gautier Paulin (Honda). In de eerste reeks lukte dat niet. Paulin finishte als tweede, Fèbvre pas als vijfde. Dat maakte Fébvre helemaal goed door de tweede reeks te winnen, terwijl Paulin met een vierde plaats vrede moest nemen. Met nog twee manches te gaan heeft Fèbvre nu een onoverbrugbare voorsprong van 102 punten. De Rus Evgeny Borbyshev is op 138 punten derde. Van Horebeek is ook in de stand zevende en beste Belg.

Fèbvre maakte een einde aan een lange reeks van de Italiaan Antonio Cairioli. Die werd van 2008 tot 2014 zeven keer op rij wereldkampioen.

In de MX2 werd de GP van Nederland gewonnen door de Sloveen Tim Gajser (Honda), voor de Brit Max Anstie (Kawasaki) en onze landgenoten Brent Van Doninck (Yamaha) en Julien Lieber (Yamaha). Het kampioenschap in de MX2 is nog niet beslist. Gajser heeft als leider slechts 13 punten voor op de Letlander Pauls Jonass, zesde in Assen. Anstie heeft als derde 44 punten goed te maken. Lieber is achtste, Van Doninck dertiende.