Gekleed in historische kostuums stonden ze op het punt om een aantal bandieten te fusilleren, maar de straattheatervoorstelling in een Italiaans dorpje nam zaterdagavond een dramatische wending toen één van de geweren ontplofte. Twee acteurs overleefden het ongeval niet, vijf anderen raakten gewond, zo melden de Italiaanse media zondag.

Op een door gezinnen bezocht buurtfeest op een pleintje in Dragonara, een dorpje in de Mezzogiorno, werd zaterdagavond een stuk opgevoerd over de ‘brigantaggio meridionale’, het politiek geïnspireerde banditisme dat aan het einde van de 18de eeuw en het begin van de 19de eeuw het zuiden van Italië teisterde.

De voorstelling was ongeveer een uurtje aan de gang toen zes figuranten in militaire kostuums zich opmaakten om gearresteerde rabauwen te fusilleren. Plots ontplofte één van de oude geweren. De figurant die het geweer op de schouder hield was op slag dood. De man naast hem raakte zwaargewond en overleed bij zijn aankomst aan het ziekenhuis. Vijf anderen, onder wie een vijfjarig kind, raakten gewond.