Europese asieltop op 14 september in Brussel
Foto: AP

De ministers van Binnenlandse Zaken van de Europese Unie komen op 14 september in Brussel bijeen over de vluchtelingencrisis. Dat heeft Jean Asselborn, minister van Asiel en Migratie van Luxemburg, laten weten. Luxemburg is momenteel Europees voorzitter.

De binnenlandministers van Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk hadden eerder verzocht om binnen de twee weken een bijeenkomst over de asielcrisis te houden. ‘We zijn het er allemaal over eens dat we niet meer tijd kunnen verliezen’, zegt de Duitse minister Thomans De Maiziere. ‘De situatie vraagt directe actie én solidariteit binnen Europa.’

Griekenland & Italië

In Griekenland blijft de toestroom van nieuwe vluchtelingen groot. Elke dag brengen ferry’s duizenden op de eilanden gestrande migranten naar het vasteland. Zaterdag alleen al zouden vanop het eiland Lesbos 4.000 vluchtelingen overgezet zijn. De meesten onder hen proberen van daaruit via de zogeheten Balkanroute verder westwaarts in de Europese Unie te geraken.

Ook Italië staat onder immense druk met de toevloed van vluchtelingen uit Libië. Dit jaar zullen al meer dan 110.000 mensen van daaruit de Middellandse Zee zijn overgestoken. De Italiaanse premier Renzi riep zondag alvast op om de Dublin-akkoorden te herzien. Volgens die akkoorden moeten asielzoekers in de EU hun aanvraag indienen in de lidstaat waar ze de EU zijn binnengekomen.

Oostenrijk & Hongarije

Intussen wil Oostenrijk de jacht op mensensmokkelaars aan de grens opvoeren na de ontdekking van 71 vermoedelijk gestikte vluchtelingen in een vrachtwagen. Aan alle belangrijke grensovergangen in het oosten worden voertuigen die mogelijk vluchtelingen vervoeren tegengehouden en gecontroleerd. De maatregelen zijn overlegd met Hongarije, Slovakije en met de Duitse deelstaat Beieren.

Hongarije is volop bezig met de bouw van een omheining om de stroom van asielzoekers die via de Balkanroute komen, tegen te houden. Het plaatsen van drie rollen prikkeldraad aan de grens met Servië is al gebeurd. De prikkeldraad staat over een afstand van 175 kilometer, maar journalisten ter plaatse stelden al vast dat vluchtelingen zich daardoor niet laten afschrikken. Een omheining van vier meter hoog moet de Hongaarse ‘muur’ volledig maken. Het Hongaarse leger is bezig met de bouw van die omheining.