Republikeinse presidentskandidaat: ‘Spoor migranten op zoals FedEx pakjes opspoort’
Foto: AFP

Chris Christie, één van de Republikeinse presidentskandidaten, heeft dit weekend een opmerkelijk voorstel gelanceerd. Hij wil de technologie die pakjesdiensten gebruiken voor de opvolging van hun bestellingen inzetten in de strijd tegen illegale migratie indien hij het volgend jaar tot het Witte Huis schopt.

Christie, gouverneur van New Jersey, wees er zaterdag op een campagnemeeting in zijn thuisstaat op dat 40 procent van de illegale immigranten in de Verenigde Staten bestaat uit mensen die met een geldig visum het land binnenkwamen, maar niet vertrokken wanneer hun visum verstreek. Een 'tracking system' zoals de pakjesdiensten dat aanwenden, kan hier volgens hem aan verhelpen.

'Op elk gegeven moment kan FedEx zeggen waar elk pakje is: op een truck, in een station, op een vliegtuig. Maar wij laten mensen dit land binnenkomen met een visum, en wanneer ze binnen zijn, verliezen we ze uit het oog. We hebben een systeem nodig dat mensen opvolgt van zodra ze dit land betreden', zo lichtte Christie toe.

Ook Trump

Christie wil naar eigen zeggen de mensen van FedEx uitnodigen om de technologie, die de barcodes van pakjes scant, te vertalen naar de strijd tegen illegale migratie. 'Van welke duur je visum ook is, eenmaal verstreken komen we naar je toe, we tikken je op de schouder en zeggen: ‘excuseer, bedankt voor je bezoek maar het is tijd om te vertrekken’.'

De presidentskandidaat ziet geen graten in zijn voorstel. 'Daar is niets mis mee. En ik wil niet zeggen dat deze mensen pakjes zijn, laten we niet belachelijk doen', voegde hij eraan toe. Christie is overigens niet de enige Republikeinse kandidaat die opzien baart in het migratiedebat. Ook Donald Trump, die momenteel de beste kans maakt om het tot Republikeins presidentskandidaat te schoppen, zorgde al voor ophef met een tirade tegen Mexicaanse vluchtelingen.