De jaarlijkse Cultuurmarkt van Vlaanderen in Antwerpen heeft dit keer zo’n 150.000 bezoekers aangetrokken. Dat zegt het centrum voor kunstcommunicatie Prospekta, dat de markt organiseert.

Zowat 170 musea, theatergroepen, muziekcentra en andere culturele instanties palmden zondag onder meer de Antwerpse Groenplaats en Meir in, om de tienduizenden bezoekers met onder meer flyers en brochures wegwijs proberen te maken in hun cultuuraanbod.

Drukker

'Het is overal heel wat drukker geweest dan vorig jaar, al zal het mindere weer vorig jaar daar voor iets hebben tussengezeten. Met dit zonnige weer was het soms echt over de koppen lopen', zegt Prospekta-medewerker Jef De Clerck. 'Op sommige plaatsen waren er al vanaf 10 uur geïnteresseerden aan het aanschuiven'.

In de Bourlaschouwburg klinkt het dat bij de opening al een lange rij wachtenden stond, onder meer voor een stockverkoop van onder meer toneelkledij en andere attributen.

Volgens De Clerck zorgen besparingen in de sector ervoor dat een aantal organisaties het moest laten afweten, onder meer doordat voorstellingen werden geschrapt. 'Gelukkig zijn er nog zo’n 170 verenigingen wel aanwezig. Het is belangrijk dat de sector zich collectief presenteert.'