Tom Dumoulin (Giant-Alcepin) heeft de negende rit in de Ronde van Spanje gewonnen. De Nederlander was na ruim 168 kilometer de beste klimmer op de Alto de Puig Llorença, een col van eerste categorie. Hij klopte in extremis Chris Froome en wordt de nieuwe leider in de Vuelta.

 

Wielrennen op Sportwereld.be

 

Geen Jasper Stuyven en Peter Sagan meer aan de start in Torreveija. Beide heren liepen blessures op bij een val in rit acht. Meteen vormde zich een kopgroep van veertien renners. Daarbij twee Belgen: Pieter Serry en Nikolas Maes. De andere namen: Alexis Gougeard, Maxime Bouet, Lorrenzo Manzin, Mattia Cattaneo, Yoann Bagot, Maarten Tjallingii, Omar Fraile, Tony Hurel, Geraint Thomas, Danny van Poppel, Pavel Brutt en Songezo Jim. De voorsprong van de vluchters liep al snel op tot meer dan vijf minuten.

In het peloton gingen op 138km van de finish enkele renners tegen de vlakte. Onder andere Alejandro Valverde, Mikel Landa, Fabio Aru en John Degenkolb waren bij de slachtoffers, maar iedereen zat snel weer op de fiets. Later kwam echter het nieuws dat onze landgenoot Thomas Degand moest opgeven.

Spectaculaire slotklim

Het tempo van de koers lag vrij laag en de renners kabbelden richting de eerste klim van de dag, de minst steile kant van de Alto de Puig Llorença. Katusha zette zich op kop en deed zo meteen een minuut af van de voorsprong. De kopgroep spatte uit elkaar en vier renners namen een voorsprong: Serry, Fraile, Cattaneo en Bagot. Die kregen later ook Bouet, Thomas en Tjallingii bij zich. Die laatste ging op 15km van de finish alleen op pad, maar parkeerde wat later.

Op de slotklim kozen de favorieten meteen voor de aanval en de vluchters waren eraan voor de moeite. Quintana ging eerst, maar werd al snel weer ingelopen. Ook Valverde en Aru probeerden het nog, net als Dumoulin. Froome leek in de laatste kilometer op weg naar de zege, maar de Tourwinnaar werd in extremis gepasseerd door Dumoulin, die ritzege én rood pakte omdat Chaves door het ijs zakte. Rodriguez werd derde.

Herbeleef de koers hier!

 

Top 10:

1. Tom Dumoulin (Ned/TGA) de 168,3 km in 4u09:55 (gem. 40,41 km/u)

2. Chris Froome (GBr/SKY) op 0:02

3. Joaquim Rodriguez (Spa/KAT) 0:05

4. Fabio Aru (Ita/AST) 0:16

5. Rafal Majka (Pol/TCS) 0:18

6. Nairo Quintana (Col/MOV) 0:20

7. Alejandro Valverde (Spa/MOV) 0:20

8. Nicolas Roche (Ier/SKY) 0:31

9. Domenico Pozzovivo (Ita/ALM) 0:33

10. Louis Meintjes (ZAf/MTN) 0:34

Bekijk hier de volledige uitslag en stand.