Enorm gasveld voor Egypte gevonden
Claudio Descalzi. Foto: AP

Het Italiaanse olie- en gasbedrijf ENI heeft een enorm gasveld ontdekt voor de Egyptische kust. Het is het grootste gasveld dat ooit in de Middellandse Zee is gevonden, zo meldt het bedrijf.

Het gasveld is zo’n 100 vierkante kilometer groot en ligt op zo’n 1.450 meter diepte. Naar schatting bevat het 5,5 miljard vaten. Daarmee kan het Egypte tientallen jaren van gas voorzien.

‘Zohr is de grootste gasvondst ooit in Egypte en in de Middellandse Zee en kan een van de grootste gasvondsten ter wereld worden’, meldt het bedrijf, dat eraan toevoegt dat het de exploitatierechten heeft voor het gebied.

Topman Claudio Descalzi van Eni is naar Caïro afgereisd om met de Egyptische president Abdel Fatah al-Sisi te praten over de vondst.

De voorbije jaren zijn nog aanzienlijke gasvelden gevonden in de Middellandse Zee, onder meer voor de kust van Israël. De vondsten kunnen een grote impact hebben op de economie van de regio, en kunnen Europa minder afhankelijk maken van Russisch gas.

ENI wil het veld zo snel mogelijk exploiteren. Het bedrijf werkt al meer dan 60 jaar in Egypte en is een van de grootste energieproducenten in het land.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig