Vertrekpremie voor topman Alcatel-Lucent zorgt voor ophef in Frankrijk
Michel Combes (links) met de Franse president Francois Hollande (rechts) en Rajeev Suri, de topman van Nokia. Foto: EPA

In Frankrijk is ophef ontstaan over de vertrekpremie van de topman van telecombedrijf Alcatel-Lucent. Algemeen directeur Michel Combes zou op drie jaar tijd bijna 14 miljoen euro aan premies krijgen. De Franse regering en de vakbonden vragen Combes om aan de premies te verzaken.

Combes stond sinds mei 2013 aan het hoofd van het in zwaar weer verkerende Alcatel-Lucent. Hij voerde een zware herstructurering door, die tienduizend banen kostte, maar de beurskoers de hoogte in joeg.

'Dit zorgt terecht voor polemiek', zegt Stéphane Le Foll, de woordvoerder van de socialistische regering. Volgens Le Foll is dit te meer een 'politiek onderwerp' omdat Frankrijk net uit een economische crisis komt die heel wat Fransen pijn heeft gedaan. Hij vindt dat Combes over de premies moet 'nadenken'.

Combes moet over twee dagen opstappen in het kader van de overname van Alcatel-Lucent door Nokia. Le Journal du Dimanche pakt nu uit met documenten waaruit moet blijken dat hij tot 14 miljoen euro zou kunnen krijgen, verspreid over drie jaar.

‘Waarde bedrijf verzesvoudigd’

Het bedrijf zelf ontkent in een mededeling dat het 'om een vertrekpremie gaat' en wijst erop dat Combes 'de waarde van het bedrijf verzesvoudigd heeft' en het bedrijf gered heeft van het faillissement. Een deel van de vergoeding in aandelen zou overigens afhankelijk zijn van het al dan niet slagen van de overname door Nokia. Bovendien, zegt het bedrijf, zijn de geciteerde bedragen hypothetisch, omdat niemand de beurskoersen tot 2018 kan voorspellen.

Aan vakbondzijde luidt het dat Combes zijn premies moet laten vallen, omdat hij het bedrijf gered heeft tegen een zeer hoge sociale prijs.