Kristoff sprint naar de zege in GP Plouay
Foto: PN
De 28-jarige Alexander Kristoff heeft zondag de GP Ouest France in Plouay (WorldTour) gewonnen. De Noor was de snelste in de sprint van een omvangrijke groep en haalde het van de Italiaan Simone Ponzi en de Litouwer Ramunas Navardauskas. Jürgen Roelandts werd vijfde. Op de erelijst volgt Kristoff de Fransman Sylvain Chavanel op.

Wielrennen op Sportwereld.be

Al vrij vroeg in de wedstrijd kregen we een uitval met vijf renners. Dat waren Frederik Backaert, de Japanner Fumiyuki Beppu en de Fransen Quentin Jauregui, Alexandre Pichot en Anthony Delaplace. Zij boekten een maximale voorsprong van 7:50 op het peloton. Met nog 55 kilometer voor de boeg moest Quentin Jauregui zijn metgezellen laten rijden en hielden we nog slechts vier renners aan de leiding over.

Wat verderop waren ook zijn eraan voor de moeite. Door het hoge tempo scheurde het peloton in twee stukken. Met nog 28 kilometer voor de boeg vormde zich een kopgroep met zeven renners. Dat waren Tim Wellens, de Italiaan Matteo Bono, de Ier Philip Deignan, de Zwitser Silvan Dillier, de Kazach Alexey Lutsenko, de Australiër Simon Clarke en zijn landgenoot Michael Rogers. Zij kregen nooit meer dan een minuut voorsprong bijeen gereden. Het was vooral Tony Martin die het tempo bepaalde in het peloton en stelselmatig de voorsprong van de zeven leiders weg knabbelde. Op achttien kilometer van de eindmeet versnelden Wellens, Lutsenko en Dillier. Dit drietal trok de slotronde, van 14 kilometer, in met een voorsprong van 0:20 op het peloton waarin nu de renners van Sky het tempo bepaalden. Voorin trachtte Lutsenko zijn medevluchters te verschalken maar slaagde daar niet in. Wellens kende dan problemen met zijn rechterschoen en haakte voorin af. Wout Poels trachtte op tien kilometer van de finish in zijn eentje naar de twee leiders toe te rijden maar slaagde niet in zijn opzet.

Met nog drie kilometer te rijden snelde Matti Breschel zich naar voor. Ook Greg Van Avermaet deed dat net als Tiesj Benoot en de Fransman Christophe Laporte. Van Avermaet versnelde op iets meer dan een kilometer van de meet. Uiteindelijk kwam alles opnieuw samen en in de sprint van een zeer omvangrijke groep haalde Kristoff het van de rest.