De 25-jarige Robin Stenuit (Wanty-Groupe Gobert) heeft zondag de 90ste editie van de Schaal Sels (1.1) gewonnen. Hij haalde het in een sprint met twee van Oliver Naesen. Tim Merlier werd derde.

Wielrennen op Sportwereld.be

De organisatoren hertekenden volledig hun parcours voor deze 90e editie. De renners werden onder andere over onverharde wegen, grindpaden en kasseistroken gestuurd. Een kruising dus tussen Parijs-Roubaix en Tro Bro Leon. Mede door de regenval reden volgwagens zich vast tussen de maïsvelden, dat door het stormweer van zaterdagnacht herschapen was tot een grote modderpoel. De koersdirectie besliste om de wedstrijd te neutraliseren. Met behulp van een tractor werden de vastgelopen auto’s uiteindelijk weggehaald.

Na een kort oponthoud werd de koers weer op gang geschoten. Meteen vormde zich een kopgroep met zestien renners. Dat waren Edward Theuns, Tim Declercq, Jelle Wallays, Robin Stenuit, Oliver Naesen, Tim Merlier, Wout Van Aert, Bartosz Huzarski, Ralf Matzka, Lukas Postlberger, Dimitri Claeys, Ludwig De Winter, Wouter Mol, Tanzou Tokuda, Tim Ariesen en Gorik Gardeyn. Voor laatstgenoemde ging het voorin veel te snel en hij moest zijn metgezellen laten rijden.

Jelle Wallays en Robin Stenuit gingen dan versnellen en sloegen een kloof. Ludwig De Winter en Tim Declercq reden naar de twee leiders toe. Wallays versnelde opnieuw en begon alleen aan de laatste vijftig kilometer. Met nog 25 kilometer voor de boeg werd Wallays ingelopen. Het sein dan voor Oliver Naesen en Robin Stenuit om het te proberen. Zij trokken de laatste twee plaatselijke ronden, van elk 8 kilometer, in met een voorsprong van 0:35 op een groepje met negen waar Tim Declercq, Jelle Wallays, Tim Ariesen, Wouter Mol, Wout Van Aert, Tim Merlier, Dimitri Claeys, Dylan Groenewegen en Joeri Stallaert deel van uitmaakten.

Bij het aansnijden van de laatste plaatselijke ronden hielden de twee leiders daar nog 0:25 van over. De achtervolgers kwamen nog fiks opzetten maar de twee mochten toch sprinten voor de eindzege. Oliver Naesen begon van ver op kop en werd geremonteerd door Stenuit waardoor de stagiair bij Wanty-Groupe Gobert het haalde.

'Grootste zege'

'Als stagiair een categorie 1.1 wedstrijd winnen is niet voor iedereen weggelegd. Ik vond het een schitterend parkoers. Niet alledaags, maar net dat maakt het interessant. Het was jammer dat er een wagen van de jury zich had vastgereden. De organisatoren zullen daar wel lessen uit trekken, maar buiten dat ene minpunt vond ik het best aardig', stelde Robin Stenuit.

'Het waren de renners van Topsport Vlaanderen-Baloise die de wedstrijd hard maakten. Ikzelf kon in volle finale meeglippen met Oliver Naesen. De samenwerking tussen ons verliep heel goed, tot in de laatste kilometer. Dan begonnen wij elkaar wat te beloeren. Naesen ging van ver de sprint aan en ik kon er gepast uitkomen. Meteen had ik mijn grootste zege binnen.'