De Belgische delegatie sluit het WK atletiek in Peking af met twee top 8 plaatsen, waarvan één zilveren medaille voor discuswerper Philip Milanov. De Belgen eindigden zes keer in de top 12. Zondag behaalde de Belgische aflossingsploeg op de 4x400 meter bij de mannen op de slotdag van het WK een vijfde plaats in de finale. België is 25e op de medailletabel en 29e op de tabel met top 8 plaatsen.

De vijfde plaats van de Belgian Tornados onder moeilijke omstandigheden, gezien het late forfait van Dylan Borlée, was de tweede top 8 prestatie na de zilveren medaille van discuswerper Philip Milanov (die eveneens voor een Belgisch record zorgde).
De jonge Belgische delegatie had op de openingsdag de kwalificatie van nestor Abdelhadi El Hachimi, 16e in de marathon, voor de Olympische Spelen van Rio de Janeiro verwelkomd. Voor de olympische limiet (8.100 ptn) kwam tienkamper Thomas Van der Plaetsen 65 punten tekort. De Gentenaar lukte in Peking toch zeven beste seizoensprestaties, minder dan een jaar nadat bij hem teelbalkanker werd vastgesteld.

In totaal realiseerden zes Belgische atleten een top 12 plaats. Naast de twee top 8 prestaties was er de 11e plaats van Anne Zagré op de 100 meter horden en de 12e plaats van Axelle Dauwens op de 400 meter horden. Nafissatou Thiam eindigde op de 11e plaats in de zevenkamp. Verder werd Kevin Borlée 11e op de 400 meter.

Michael Bultheel schopte het op de 400 meter horden tot in de halve finales, goed voor een 22e plaats. Niels Pittomvils, die toe was aan zijn eerste WK, werd 22e in de tienkamp. Arnaud Art moest tevreden zijn met de 31e plaats in het polsstokspringen, terwijl Cynthia Bolingo (43e) uitgeschakeld werd in de reeksen van de 200 meter.

Op de individuele 400 meter werden erg scherpe tijden gelopen. Daardoor slaagden Kevin (11e) en Jonathan Borlée (14e) er niet in de finale te bereiken, ondanks het feit dat ze alle twee seizoensbestes liepen. Hun goede vorm werd bevestigd in de reeksen van de 4x400 meter, waarin de Belgian Tornados in 2:59.28 het Belgische record verbeterden. Net zoals de Borlées gaf Pieter-Jan Hannes het volle pond, maar zijn avontuur strandde in de halve finales (20e).

Voor Jeroen D’hoedt werd het WK een grote ontgoocheling. Hij moest wegens een enkelblessure forfait geven voor de 3.000 meter steeple. Bashir Abdi hield het in de finale van de 10.000 meter even voor halfweg met last aan de hamstring voor bekeken. Vervolgens startte hij niet in de reeksen van de 5.000 meter. Op de 10.000 meter finishte Almensh Belete als 21e, ver boven haar persoonlijk record.

De komende doelstellingen voor het merendeel van de jonge Belgische delegatie zijn het EK in Amsterdam (6-10 juli 2016) en de Olympische Spelen in Rio de Janeiro (5-21 augustus 2016). Het volgende WK vindt van 5 tot 13 augustus 2017 plaats in Londen.

Belgian Tornados vijfde in finale 4x400m

De Belgische aflossingsploeg op de 4x400 meter bij de mannen is zondag op het WK atletiek in Peking op de vijfde plaats geëindigd in de finale. Jonathan Borlée, Robin Vanderbemden, Kevin Borlée en slotloper Antoine Gillet liepen naar een chrono van 3:00.24.

In de reeksen hadden de broers Dylan, Jonathan en Kevin Borlée en Antoine Gillet zaterdag nog het Belgisch record aangescherpt tot 2:59.28, goed voor de vijfde chrono van de acht finalisten. Dylan Borlée, die aanvankelijk als eerste loper in de finale was aangekondigd, moest zondag in laatste instantie geblesseerd afhaken en werd vervangen door Gillet.

Startloper Jonathan Borlée, vertrokken in baan 5, liep in zesde positie naar Vanderbemden. Die hield stand, waarna Kevin Borlée naar de derde plaats snelde. Slotloper Gillet viel echter nog terug naar de vijfde plaats.
De gouden medaille ging naar de Verenigde Staten (2:57.82). Trinidad en Tobago behaalde het zilver in 2:58.20. Het podium werd vervolledigd door Groot-Brittannië (2:58.51). Op het vorige WK in 2013 eindigde België ook op de vijfde plaats.

Dankzij de kwalificatie voor de finale van de 4x400m op het WK in Peking is de Belgische aflossingsploeg er in geslaagd om zich sinds de Spelen van 2008 steeds voor de eindstrijd van een groot kampioenschap (EK, WK, Olympische Spelen) te plaatsen.

Zilveren Milanov: ‘Heb mijn worpen nog uitvoerig bekeken’

Discuswerper Philip Milanov heeft zondag zijn zilveren medaille officieel in ontvangst mogen nemen. De Bruggeling kreeg zijn zilveren plak tijdens de podiumceremonie overhandigd door de Poolse ex-atlete Irena Szewinska.

Milanov had zaterdag voor Belgische atletiekgeschiedenis gezorgd door als eerste landgenoot ooit zilver te veroveren op een WK atletiek. Hij lukte in de finale een worp van 66m90 en verbeterde zo zijn vorige Belgische record (66m66), dat hij op 9 augustus had gerealiseerd in Kessel-Lo. Het goud ging naar de Pool Piotr Malachowski (67m40), het brons was voor zijn landgenoot Robert Urbanek (65m18).

Het was de vijfde WK-medaille voor België, de eerste zilveren. In 1987 behaalde William Van Dijck brons op de 3.000m steeple. Mohammed Mourhit snelde in 1999 naar de bronzen medaille op de 5.000m. In 2007 stonden Olivia Borlée, Hanna Mariën, Elodie Ouedraogo en Kim Gevaert op de laagste trede van het podium van de 4x100m. En vier jaar geleden verzekerde Kevin Borlée zich op de 400m van de bronzen medaille.

'Ik heb mijn worpen van gisteren nog uitvoerig bekeken', meldde Milanov. 'Na zo’n wedstrijd ben je best wel moe, vooral mentaal. Mijn worpen waren niet perfect, er waren nog enkele details die ik kan verbeteren', klonk het bij de Belg van Bulgaarse origine.

'Deze medaille is een beloning voor al het harde werk. Het is een zege op fysiek, maar vooral ook mentaal en psychologisch vlak', oordeelde Emil Milanov, de vader en coach van de kersverse vicewereldkampioen. 'Het talent, de coach en het werk zijn de drie pijlers van de sport en soms moet je daar ook de factor geluk aan toevoegen. We werken eerder op kwaliteit dan op kwantiteit. De intensiteit op training moet dezelfde zijn als tijdens competities.'

De pas 24-jarige Milanov heeft nog een hele toekomst voor zich. 'Iedereen praat al over de Spelen in Rio, maar volgend seizoen is er eerst nog het EK in Amsterdam. En in het discuswerpen staat dat zowat gelijk met een WK, want in deze finale stonden er slechts twee niet-Europeanen aan de start. Ook in de Diamond League wil ik nog iets laten zien', aldus Philip Milanov, die zijn zilveren plak aan zijn moeder en vader opdraagt.

Pas op 4 september keert hij terug naar België, want een dag eerder komt Milanov nog in actie op de Diamond League-meeting in het Zwitserse Zürich. In de DL-stand in het discuswerpen staat hij momenteel derde, na de Poolse wereldkampioen Malachowski en diens landgenoot Urbanek, goed voor brons in Peking.

Jamaica klopt Verenigde Staten in finale 4x400m voor vrouwen

Jamaica behaalde de gouden medaille behaald in de finale van de 4x400 meter voor vrouwen. De Jamaicanen, met Christine Day, Shericka Jackson, Stephenie Ann McPherson en Novlene Williams-Mills, hielden in 3:19.13 maar nipt de Verenigde Staten (3:19.44) af. De bronzen medaille ging naar Groot-Brittannië (3:23.62).

De Verenigde Staten betaalden de prijs voor de matige start van Sanya Richards-Ross en de mindere ronde van Natasha Hastings. Allyson Felix, wereldkampioene op de individuele 400 meter, bracht de VS opnieuw aan kop voor de laatste ronde. Maar de Jamaicaanse Novlene Williams-Mills ging Francena McCorory nog voorbij op tien meter van de finish.

Duitse Kathrina Molitor pakt goud in het speerwerpen na razendspannende finale

De Duitse Kathrina Molitor mag zich de nieuwe wereldkampioene in het speerwerpen bij de vrouwen noemen. Zij veroverde de wereldtitel met een worp over 67m69 bij haar allerlaatste poging.

Voor aanvang van haar slotworp stond de 31-jarige Duitse pas derde, maar uiteindelijk haalde ze alsnog voor de Chinese Huihui Lyu (66m13) en de Zuid-Afrikaanse Sunette Viljoen (65m79).

De Duitse titelverdedigster Christina Obergföll greep met een worp over 64m61 net naast het podium.

Canadees Derek Drouin pakt na barrage goud in het hoogspringen 

De Canadees Derek Drouin won het goud in het hoogspringen. Hij was in een barrage de enige die 2m34 wist te overschrijden. De zilveren medaille werd gedeeld door de Chinees Guowei Zhang en de Oekraïner Bohdan Bondarenko, de Qatarese topfavoriet Mutaz Essa Barshim eindigde als vierde.

Drouin, Zhang en Bondarenko waren alledrie bij hun eerste poging over 2m33 gegaan en faalden steevast op 2m36, zelfs na vier pogingen. De lat ging daarna op 2m34 en op die hoogte was Drouin de enige die succesvol bleek. Hij ging er bij zijn eerste poging over, Zhang en Bondarenko misten drie keer.

Ethiopische Almaz Ayana snelt naar goud op 5.000m

Almaz Ayana heeft zich tot wereldkampioene op de 5.000 meter voor vrouwen gekroond.

De 23-jarige Ethiopische finishte in 14:26.83, op ruime afstand zorgden Senbere Teferi (14:44.07) en Genzebe Dibaba (14:44.14) voor een volledig Ethiopisch podium.

Dankzij haar wereldtitel hield Ayana Dibaba van een tweede gouden plak in Peking. Dibaba was eerder dit WK in het Vogelneststadion al goed voor de wereldtitel op de 1.500 meter.

Derde wereldtitel op rij voor Kiprop op 1.500m

Asbel Kiprop is de nieuwe wereldkampioen op de 1.500 meter voor mannen. Voor de Keniaan, de olympische kampioen van 2008, was het zijn derde wereldtitel op rij, na die van 2011 in Daegu en 2013 in Moskou.

Topfavoriet Kiprop liet in de finale een chrono van 3:34.40 optekenen, hij dankte zijn derde wereldtitel aan zijn verschroeiende eindsprint. Het zilver was voor zijn landgenoot Elijah Motonei Manangoi (3:34.63), de Marokkaan Abdalaati Iguider (3:34.67) pakte het brons. De Algerijn Taoufik Makhloufi (3:34.76) en de Keniaan Silas Kiplagat (3:34.81) grepen net naast het podium.
Pieter-Jan Hannes slaagde er niet in de finale te bereiken, hij werd uitgeschakeld in de halve finales.

Isinbayeva verkozen in Atletencommissie IAAF

Zes nieuwe atleten zijn verkozen in de Atletencommissie van de IAAF. Dat heeft de Internationale Atletiekfederatie zondag laten weten.

Het gaat om de Nieuw-Zeelandse kogelstootster Valerie Adams (die het meeste stemmen achter haar naam kreeg, 834), de Qatarese hoogspringer Mutaz Essa Barshim (743), de Russische polsstoklegende Yelena Isinbayeva (712), de Noorse speerwerper Andreas Thorkildsen (639), de Zweedse hink-stap-springer Christian Olsson (599) en de Japanse hamerslingeraar Koji Murofushi (536). Zij maken vanaf 1 januari deel uit van de achttienkoppige atletencommissie, die voorgezeten wordt door de Namibiaanse ex-spurter Franky Fredericks.

Alle 1.873 voor het WK geaccrediteerde atleten mochten hun stem uitbrengen op de in total zestien kandidaten. Er kwamen 1.267 geldige stemmen uit de bus, er hadden zich geen Belgen kandidaat gesteld voor de verkiezing.

Ethiopische Mare Dibaba sprint naar de zege op de marathon

De 25-jarige Ethiopische atlete Mare Dibaba heeft zich zondag tot de nieuwe wereldkampioene op de marathon gekroond. Ze toonde zich in de sprint de snelste van een kopgroep van vier, en won met een tijd van 2 uur 27 minuten en 35 seconden.

De Keniaanse Helah Kiprop (2u27:36) en Eunice Kirwa (2u27:39) uit Bahrein legden beslag op de twee resterende podiumplaatsen. De Keniaanse Jemina Sumsong greep net naast een medaille (2u27:42).

De wereldkampioene van 2011 en 2013, de Keniaanse atlete Edna Kiplagat, moest op twee kilometer van de aankomst afhaken. Ze eindigde uiteindelijk vijfde in 2u28:18.

Het is nog maar de eerste keer dat een Ethiopische atlete erin slaagt het WK marathon bij de vrouwen te winnen.