N-VA wil opnieuw herexamens op middelbare scholen
Foto: rr
Regeringspartij N-VA pleit voor een grootschalige herinvoering van de herexamens in het middelbaar onderwijs. ‘We zouden die herexamens of ‘bijkomende proeven’ opnieuw moeten invoeren als laatste kans voor de leerlingen’, zegt N-VA-onderwijsspecialist Koen Daniëls.

Zijn voorstel komt er naar aanleiding van de beslissing van minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) over de B-attesten. Wie in de toekomst een B-attest krijgt, zou er niet meer voor mogen kiezen om het jaar gewoon over te doen in dezelfde richting. ‘En terecht, want de meesten slagen dan uiteindelijk toch niet’, zegt Daniëls.

Maar de N-VA wil nog een stap verder gaan: ‘Ouders van wie de zoon of dochter wat lui is geweest, vragen in dit systeem nog liever om een C-attest omdat ze echt geloven dat hun kinderen het wel aankunnen. Waarom de leerlingen niet nog een allerlaatste kans geven om zich te bewijzen? Dat zou meteen ook zorgen voor minder beroepsprocedures, want bij een slecht resultaat zullen ook de ouders beseffen dat het echt niet lukt.’

Theoretisch gezien kunnen scholen in uitzonderlijke gevallen herexamens organiseren. Op dit moment worden die herexamens vaak alleen nog georganiseerd voor leerlingen die ziek waren tijdens de examens. Ook de inspectiediensten raden de scholen af veel bijkomende proeven te organiseren.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig