Brusselse agenten houden maandag protestactie
Foto: BELGA

De Brusselse politieagenten houden maandagochtend een protestactie aan het commissariaat in de Paleizenstraat. Dat meldt de krant La Dernière Heure zondag.

De actie komt er omdat de agenten, die geen wapen mogen dragen, vanaf 1 september toch het verkeer zouden moeten regelen zonder vergezeld te zijn van een gewapende collega.

Sinds de aanslagen op Charlie Hebdo en de verijdelde aanslagen op politiekantoren door teruggekeerde Syriëstrijders, staat het dreigingsniveau voor politiekorpsen op niveau drie. Agenten van politie, die geen wapen mogen dragen, mogen bij de Brusselse lokale politie sindsdien niet meer alleen de straat op, maar slechts in het gezelschap van een inspecteur, die wel een wapen mag dragen.

Ongewapend

Vorige week had de korpsleiding aangekondigd dat de agenten op 1 september, wanneer er heel veel verkeer verwacht wordt in de hoofdstad, in ploegen van twee en ongewapend het verkeer zouden moeten regelen. Die aankondiging zorgde voor onrust, en protest van de vakbonden. De korpsleiding had daarop laten weten dat de ploegen in de meeste gevallen gemengd zouden zijn, met één politieagent en één politie-inspecteur, en er steeds een snelle interventieploeg in de omgeving zou zijn.

Volgens de vakbonden blijkt nu uit een mededeling van de korpsleiding dat “de agenten slechts vergezeld zullen zijn van een inspecteur, voorzover de operationele capaciteit dat toelaat”.

De vakbonden begrijpen naar eigen zeggen niet dat er op een korps met 2.000 mensen onvoldoende personeel zou zijn om gemengde ploegen te organiseren en houden daarom de protestactie.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig