Fictieve Russische invasie zit in de lift
Jo Nesbø Foto: rr

De Noorse televisieserie Occupied, die uit de pen van Jo Nesbø vloeide, vertelt het fictieve verhaal van een Russische invasie in Noorwegen. Verschillende Europese televisiestations happen enthousiast toe, terwijl Moskou verbitterd reageert op de ‘onnodige paniekzaaierij door irrelevante haattelevisie’.

De nieuwe tiendelige televisiereeks van de Noorse schrijver Jo Nesbo lijkt nog voor de lancering al een succesverhaal te worden. Occupied, een dramareeks die intussen 9,6 miljoen euro waard is, vertelt het verhaal van Noorwegen, dat onder het juk van de Russen leeft nadat de Noorse regering gestopt was met de export van gas en olie uit de Noordzee. Rusland is het land binnengevallen en zwaait er de plak.

Rusland als agressor

Verschillende televisiestations in Europa zien brood in het verhaal en kochten de dramareeks, maar in Moskou kunnen ze allerminst lachen met de verhaallijn. ‘In deze bewuste serie heeft Rusland helaas de rol van agressor gekregen’, zegt de Russische ambassadeur in Oslo, Vyacheslav Pavlovsky. ‘Met de Koude Oorlog en alle gevolgen en angsten die daarop zijn gevolgd, kiest deze show ervoor om Noorse kijkers af te schrikken met een niet-bestaande dreiging van het Oosten. Ik kan niet anders zeggen dan dat dit irrelevante haattelevisie is.’

De Noorse tv-zenders reageren verrast op de gepikeerde opmerking van Moskou: ‘Het is overduidelijk fictie: dat kan iedereen zien. Bovendien weet de Russische ambassade van deze serie. We hebben drie jaar geleden al verteld dat ze zou worden gemaakt. De serie wenst op geen enkele manier een huidige geopolitieke situatie te schetsen.’

Occupied wordt volgens Nesbo in het najaar van 2015 op het kleine scherm verwacht in onder andere Noorwegen, Denemarken, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig