Er trekt vannacht een nieuwe onweerszone over ons land. Vooral West-Vlaanderen krijgt het - opnieuw - hard te verduren.

Het was zondag erg warm, zelfs de warmste 30 augustus sinds 1901, het begin van de periode waarin het KMI dagrecords beschouwt. In Ukkel werd zelfs tot 30,3 graden gemeten.

's Avonds maakten die tropische temperaturen plaats voor onweer. Dat kwam zondagavond ons land binnen aan de westkust. Het verplaatste zich vrij snel naar de midden-en oostkust. Later op de nacht kunnen de onweersbuien zich opnieuw uitbreiden naar het centrum. De buien kunnen soms intens zijn, vooral dan in het westen.

Vooral in West- en Oost-Vlaanderen, Antwerpen en Henegouwen is de kans op onweer groot. In Veurne, Ichtegem, Brugge en Knokke is de brandweer moeten uitrukken om kelders en straten leeg te pompen. In verschillende gemeenten houdt de brandweer extra zandzakjes klaar na de schade van afgelopen nacht. Dat meldt VRT.

Ook de kans op een supercell, een erg hevig onweer, is niet uit te sluiten. Bovendien kunnen er ook hagelbollen met een diameter van 4 centimeter vallen.

In het oosten blijft het droog met afwisselend wolkenvelden en opklaringen. Minima tussen 15 en 19 graden. Zwakke noordoostenwind, later uit veranderlijke richtingen. Ten zuiden van Samber en Maas is de wind zwak uit zuid tot zuidoost.

Supercellen

Zondagmorgen hadden West- en Oost-Vlaanderen het al zwaar te verduren gehad met plaatselijk hevig onweer, inclusief zware hagelbuien. Het onweer begon zaterdag in de late avond en trof vooral de Westhoek. Het trok vanuit Frankrijk West-Vlaanderen binnen. Ook Henegouwen kreeg het onweer over zich.

Volgens KMI-weerman David Dehenauw zorgden supercellen -ronddraaiend onweer op kilometers hoogte- voor windstoten en hagel. In Brugge was zaterdagnacht sprake van hagelbollen met een diameter van 2 à 3 centimeter. Plaatselijk viel er tot 40 liter water per vierkante meter.

Maandag: regen en onweer

Maandag trekt de actieve regen- en onweerszone dan verder van west naar oost. Plaatselijk kan er veel neerslag vallen. In het centrum van het land haalt het kwik nog 25 graden. Vanuit het westen wordt het geleidelijk koeler.

Op de neerslagrader van het KMI kunt u live volgen waar er neerslag valt in ons land.