BLIKOPENER. Waarom voor de Kevin De Bruyne-deal 87 nachten in het Ritz-Carlton nodig waren, geld uit de fossiele industrie wegvloeit, en Syriërs hier meer nodig hebben dan geld
Foto: belga
Deze artikels van de voorbije week mocht u eigenlijk niet missen. Door Karel Verhoeven, hoofdredacteur De Standaard.

Een kop koffie voor een Syriër is snel gezet. Maar daarna begint het echte werk. In een brief op de opiniepagina's schrijft Eva H. ontroerend eerlijk over de Syriër die zij in huis nam. 'Het gaat om meer dan bad, bed en brood'. We zullen steun moeten bieden, geduld en troost, ongetwijfeld langer dan we zelf comfortabel vinden. Eigenlijk is het geld voor hun leefloon onze kleinste zorg.

'Incident' en 'verijdelde aanslag' heette de Thalys-aanslag. Vreemd voor een moordaanslag waarbij gewonden vielen. Het 'incident' haalde ook pas langzaam de voorpagina's van sommige kranten. Dat had te maken met de stukken en brokken waarmee het nieuws vorige vrijdag doorsijpelde. Lang bleef onduidelijk of het om een (reguliere) overval dan wel een moslimterrorist ging, en wat er dan precies gebeurd was. Ook wij op De Standaard gooiden de voorpagina pas helemaal om na 23 uur, toen we de eerste editie van de zaterdagkrant al aan het drukken waren. Ayoub el-Khazzani maakt in zijn verdediging gebruik van die verwarring. Nochtans is er geen twijfel.

In het energiedebat is de omslag bezig, schreven we zaterdag. Dat duurzame energie realistische wordt, verandert alles. Op 100 dagen voor de cruciale klimaatconferentie van Parijs publiceren we 'Olie loont niet meer', een bijlage en een reeks klimaatartikelen samen met The Guardian, El Pais en een en dozijn andere toonaangevende kranten. Twee opvallende oproepen: Voer een CO2-taks in. En anders: haal het geld weg uit de fossiele industrie.

Ter illustratie van de omslag: Het Franse olieconcern Total verkoopt zijn laatste steenkoolmijn in Zuid-Afrika en produceert niet langer steenkool. Een kwestie van consistentie en geloofwaardigheid, vindt topman Patrick Puyanné.

Eén programma trok als een magneet alle aandacht naar zich toe in de eerste week van het nieuwe televisieseizoen. Ontroerend en schoon, vinden Twitter en recensenten Radio Gaga, waarin twee theatermakers geïmproviseerde vrije radio maken en de bewoners van revalidatiecentrum plaatjes laten aanvragen. 'Er was geen strategie', zegt Elke Neuville, tv-maakster voor De Chinezen in een interview met dS Avond.

Kevin De Bruyne verhuist voor 74 miljoen van Wolfsburg naar Manchester City. Om de deal rond te krijgen, moest makelaar Patrick De Coster 87 nachten in het Ritz-Carlton overnachten. 'Ik doe niets illegaals', zegt De Coster.

Het artikel dat deze week het best op Facebook scoorde: 'Fuck perfectie'. Twee moeders leggen de schone schijn af en laten zien hoe zij het "echt" beleven. Niet zo rooskleurig dus. Daar creëren ze vervolgens een Facebook-community rond, en nu een boek. Zo krijgen de trendwatchers weer eens gelijk.