Celstraf voor drie reporters Al-Jazeera
Foto: AFP

Een hof van beroep in Caïro heeft de celstraffen tegen drie verslaggevers van de Arabische nieuwszender Al-Jazeera bestendigd, maar wel afgezwakt. De drie journalisten moeten elk voor drie jaar de gevangenis in.

De drie waren in 2014 in eerste aanleg elk tot zeven jaar cel veroordeeld omdat ze de verboden Moslimbroederschap gesteund zouden hebben.

De veroordeelden zijn de Australische journalist Peter Greste en zijn collega’s Mohammed Fahmy en Baher Mohammed. Greste werd begin dit jaar op bevel van president Abdel-Fattah al-Sisi vrijgelaten en het land uitgezet. De Canadees Mohammed Fahmi gaf in ruil voor zijn vrijlating zijn Egyptische staatsburgerschap op, maar mocht het land niet verlaten.

Het vonnis in eerste aanleg had internationaal scherpe kritiek uitgelokt. Tegen de nieuwe uitspraak kan nog één keer beroep aangetekend worden.

De journalisten, die eind 2013 aangehouden werden, zien zich als slachtoffers van een conflict tussen Egypte en Qatar. Al Jazeera behoort tot de familie die Qatar bestuurt, en de Golfstaat ondersteunt de Moslimbroederschap. Ondertussen is er weer toenadering tussen Caïro en Doha.

Rechter Hassan Farid zei dat het gerechtshof tot de conclusie kwam dat Greste, Fahmy en Mohammed valse berichten hadden verspreid, geen journalisten waren en zonder vergunning hadden gewerkt.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in