Instagram-foto’s niet meer alleen vierkant
Foto: AFP

De fotodienst Instagram stapt af van het verplichte vierkante formaat voor foto’s. Voortaan kunnen gebruikers ook foto’s in landscape of portrait uploaden.

Tot nu was het enkel mogelijk om vierkante foto’s te posten. ‘Een op de vijf foto’s en video’s die op de dienst gepost worden, passen niet in het vierkante formaat’, stelt Instagram in een blogpost. Vaak vallen vrienden uit het beeld weg of zijn landschapsfoto’s slecht gekadreerd.

De gebruikers kunnen voortaan met een knop aangeven in welk formaat ze een foto willen uploaden. Ze moeten wel de laatste versie van de app geïnstalleerd hebben.

Het bedrijf laat weten dat de vierkante foto’s altijd een deel van zijn identiteit zal zijn, maar dat het tijd is om plaats te maken voor andere afmetingen.

Het is de eerste grote verandering die Instagram doorvoert sinds Facebook het bedrijf in 2012 heeft overgenomen. De beslissing moet ook meer adverteerders aantrekken, zegt analist Debra Aho Williamson aan persagentschap Reuters.

In juni kondigde Instagram nog aan dat het platform tegen het einde van het jaar voor alle adverteerders wordt opengesteld.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in