De Nederlandse atlete Dafne Schippers (23) heeft op het WK in Peking een prachtprestatie neergezet. Ze won niet alleen de wereldtitel op de 200 meter, ze deed dat in een fabelachtige tijd.


De Utrechtse Schippers won vrijdag de finale in 21.63, voor twee Jamaicaanse atletes, Elaine Thompson (21.66) en Veronica Campbell-Brown (21.97). Het was een bijzonder spannende race. Schippers moest in de laatste rechte lijn nog heel wat meters goedmaken op Thompson, maar kwam er net op tijd overheen. De prestatie van de Nederlandse is om verschillende redenen historisch. De Nederlandse sportcommentatoren werden dan ook helemaal gek . (De Gregory Sedoc in het filmpje is een hordeloper die als analist is ingehuurd door de Nederlandse openbare omroep.)

Ten eerste is het de eerste Nederlandse vrouw die een wereldtitel in de atletiek verovert. Met haar 21.63 liep ze niet alleen een Nederlands record (het vorige stond ook op haar naam, ‘slechts’ 22.03), maar ook een kampioenschapsrecord, de snelste tijd op een WK ooit dus. Het is zelfs de derde tijd ooit gelopen. Alleen de Amerikaanse atletes Florence Griffith-Joyner (wereldrecord van 21.34) en Marion Jones (21.62) liepen ooit sneller, en zij twee zijn geen onbesproken blad.

Het was ook lang geleden dat een blanke vrouw wereldkampioene werd op een sprintnummer. De vorige die op een WK als eerste over de meet liep op de 200 meter was de Russische Anastasiya Kapachinskaya, in 2003 in Parijs, maar zij moest later haar medaille teruggeven na een positieve dopingtest. Daarvoor was de Oekraïense Zhanna Pintusevich-Block de laatste, in 1997 in Athene. Zij werd in 2011 voor twee jaar geschorst voor betrokkenheid in een dopingschandaal en al haar resultaten na 2002 werden geschrapt. Maar de wereldtitel van 1997 behield ze wel.

Derde WK-medaille

Na de race was Schippers even onwel. Ze voelde zich duizelig en ging in de catacomben van het stadion naar de dokter. Na een half uur was ze er weer bovenop, zo meldden de Nederlandse media.

Schippers mag zich nu de sprintkoningin van dit WK noemen, want eerder won ze ook al zilver op de 100 meter. De titel was daar voor de Jamaicaanse Shelly-Ann Fraser-Pryce, die zich al voor de derde keer tot wereldkampioene kroonde op dat nummer.

Twee jaar geleden behaalde Schippers in Moskou haar allereerste WK-medaille: ze won toen brons op de zevenkamp.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig