Stewardessen Qatar Airways willen minder regels
Foto: Photo News

Nadat het in juni al door de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) werd veroordeeld voor het ontslag van zwangere stewardessen, heeft luchtvaartmaatschappij Qatar Airways woensdag geluisterd naar de wensen van zijn cabinepersoneel om het personeelsbeleid (nog meer) te versoepelen.

Qatar Airways kwam begin dit jaar onder vuur te liggen door de absurde eisen die ze stellen aan hun stewardessen. Zo riskeerden nieuwe aanwinsten hun job te verliezen als ze binnen de vijf jaar zouden trouwen of zwanger worden.

De luchtvaartmaatschappij werd hiervoor veroordeeld door de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) en gedwongen om de arbeidscontracten aan te passen. Zwangere stewardessen krijgen voortaan een tijdelijke job bij het grondpersoneel en het is niet langer verboden om te trouwen.

Geen nachtelijke bezoekers

Maar ook andere conservatieve voorwaarden uit het personeelsbeleid krijgen in de nabije toekomst waarschijnlijk een update. Woensdag mochten misnoegde stewardessen vertellen welke regels ze eerder vroeger dan later willen zien verdwijnen.

Onder meer het verbod op het gebruik van een mobiele telefoon wanneer gekleed in uniform kwam aan bod, maar ook de eis dat stewardessen niet op het werk worden afgezet door een man die geen familie is.

Ook de controle op stewardessen die verblijven in huisvestiging van de maatschappij in Doha zien ze graag afgeschaft. Stewardessen mogen twaalf uur voor een shift hun verblijfplaats niet verlaten omdat ze geacht worden rust te nemen. En het spreekt voor zich dat nachtelijke bezoekers niet welkom zijn.

Conservatieve normen

Het is vrij ongewoon dat wordt geluisterd naar de vraag van stewardessen, maar omdat de maatschappij door snelle uitbreiding steeds meer personeel uit verschillende landen wereldwijd aanwerft, klinkt vaker gegrom over de strenge regels die gelden.

Volgens senior vice-president Rossen Dimitrov is de maatschappij echter altijd transparant over de regels bij nieuwe aanwervingen. Boven moet het personeel volgens hem begrijpen dat in Doha (de thuisstad van de maatschappij) conservatieve normen gelden.

Qatar Airways heeft bijna 10.000 mensen in dienst als cabinepersoneel, van wie tachtig procent vrouw is.