Aangeklaagde ex-bisschop sterft in Vaticaan
Josef Wesolowski (archiefbeeld 2013) Foto: AP

De wegens misbruik aangeklaagde vroegere pauselijke nuntius Josef Wesolowski is op 67-jarige leeftijd overleden, zo heeft het Vaticaan vrijdag meegedeeld. De vroegere Poolse aartsbisschop is een natuurlijke dood gestorven in de stadstaat.

Wesolowski was de eerste die in het Vaticaan was aangeklaagd wegens seksueel misbruik van kinderen en het bezit van kinderporno. Zijn proces zou deze zomer beginnen, maar werd uitgesteld omdat Wesolowski te ziek was om zichzelf te verdedigen. Om welke ziekte het ging, is niet duidelijk.

Lekenstatus en strafzaak

De man was niet meer in het openbaar verschenen sinds hij uit de Dominicaanse Republiek, waar hij de Heilige Stoel vertegenwoordigde, was teruggeroepen. In juli 2014 sanctioneerde de Congregatie voor de Geloofsleer de Pool, door hem in de lekenstatus terug te zetten.

Paus Franciscus beval echter ook een strafzaak, wat ongezien was voor het Vaticaan. In september 2014 werd de Pool gearresteerd en in afwachting van zijn proces in een kamer van het justitiepaleis onder huisarrest geplaatst. Vanwege zijn zwakke gezondheid kreeg hij in december wat meer bewegingsruimte in het Vaticaan.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig