Zaak-Aquino: wie en wat?
Foto: BELGA

Silvio Aquino is een van de 38 beklaagden in de grootste Belgische drugszaak. Maar over wie en wat gaat het nu precies?

Drugs

Zes drugstransporten in acht maanden tijd. In totaal 2,5 ton cocaïne met een geschatte straatwaarde van een slordige 73 miljoen euro. Voor die feiten moeten de meer dan 30 verdachten rond de clan-Aquino zich verantwoorden voor de rechtbank in Hasselt.

Voor een goed begrip: de 2,5 ton cocaïne die volgens het federaal parket door de bende van de Aquino’s zou zijn geïmporteerd, werden geregistreerd in de acht maanden dat het gerechtelijk onderzoek heeft gelopen. Dat is van oktober 2012 tot in mei 2013, het moment van de arrestatie. Hoeveel cocaïne de bende in de jaren daarvoor heeft doorgesluisd, is niet geweten.

Maar wat wel vaststaat, is dat de leden van de familie Aquino door de internationale politiediensten beschouwd worden als heel grote jongens in de wereld van de cocaïne. Grote jongens die rechtstreeks handelen met de Colombiaanse kartels. En dat vanuit hun thuisbasis in Maasmechelen.

Aquino?

De familie Aquino komt oorspronkelijk uit Torano Castello, een gemeente in Cosenza, in de Zuid-Italiaanse regio Calabrië. Er doen al jaren geruchten de ronde dat de Limburgse Aquino’s gelieerd zouden zijn aan de Calabrese maffia, de ’ndrangheta, maar dat werd nooit hard gemaakt. Tot nader order opereren de Limburgse Aquino’s op eigen houtje, vanuit hun tweede thuis Maasmechelen.

De familie Aquino bestaat uit zes broers en twee zussen. Alle zes de broers kwamen ooit al in aanraking met het gerecht. Alle zes hebben ze ook hetzelfde karakteristieke kale hoofd waardoor ze bijzonder moeilijk uit mekaar te houden zijn.

Van de zes broers staan er drie terecht: Antonio, ook Raf genoemd (54), Silvio (40) en Mario, alias Mano. Door de speurders van het onderzoek wordt uitgegaan van een hiërarchie onder de broers: Antonio is de peetvader, aan wie telkens toestemming wordt gevraagd voor een transport van cocaïne. Silvio zou de ceo van de organisatie zijn, hij doet de beslissingen uitvoeren. Mario zou de drugstransporten begeleiden.

Ook één van de zussen Aquino staat mee terecht, enkel voor wapenbezit. De echtgenotes van de Aquino’s en de boekhouder staan ook voor de rechtbank.

Goed verdedigd

De clan liet zich in de rechtszaak omringen door de top van de Belgische advocatuur.

Peetvader ‘Raf’ Aquino en diens vrouw worden verdedigd door Jef Vermassen. Die is al vele jaren de advocaat van de peetvader. Silvio heeft Sven Mary en procedureadvocaat Hans Rieder als raadsmannen genomen.

Mario, de jongste Aquino, wordt bijgestaan door Philip Daeninck die onder meer in de zaak van de kasteelmoord pleit. Nico Becks, de belangrijkste luitenant van de bende, wordt verdedigd door Walter Van Steenbrugge. Pol Vandemeulebroucke, ooit de advocaat van Hans Van Themsche maar vooral thuis in drugszaken, verdedigt vier betichten. Vreemde eend in de bijt is advocaat en professor Raf Verstraeten, specialist in financiële zaken, die optreedt voor een autoverhuurbedrjif dat mee terechtstaat.

Procedureslag

Zoals verwacht wierpen de advocaten tijdens het proces allerhande procedurefouten op, om hun cliënten van de Aquino-clan vrijuit e laten gaan. Hun voornaamste bezwaar is dat de Nederlandse speurders informatie verzamelden door op ‘een ongeoorloofde manier’ een burgerinfiltrant in te zetten. De Kamer van Inbeschuldigingstelling oordeelde echter dat het inzetten van de burgerinfiltrant geen procedurefout was en er verder geen onregelmatigheden zijn gebeurd in het onderzoek.

De advocaten dienden daarop twee klachten in bij het Hof van Cassatie tegen die uitspraak en tegen een tussenarrest. Maar ook Cassatie oordeelt dat er geen sprake is van een burgerinfiltrant.

Er lopen nog wel verschillende procedures die het proces nog meer kunnen vertragen. De Aquino's hebben ook een klacht ingediend wegens onder andere schriftvervalsing bij de onderzoeksrechter tegen vier speurders die betrokken zouden zijn geweest bij de gesprekken met de informant/infiltrant.

Die zaak moet nu beoordeeld worden door de raadkamer. Het parket vraagt dat de speurders buiten vervolging zouden worden gesteld maar de zaak is uitgesteld omdat de advocaten van de Aquino's bijkomend onderzoek hebben gevraagd. Als dat bijkomend onderzoek geweigerd wordt, kunnen de advocaten tegen die beslissing nog in beroep of cassatie gaan.

7 september

Op 7 september van dit jaar moest het proces, dat begin september vorig jaar begon, opnieuw van start gaan.