Walmart stopt met verkoop militaire geweren
De AR-15 verdwijnt uit de rekken van Wal-Mart Foto: REUTERS

De Amerikaanse winkelketen Walmart stopt met de verkoop van militaire geweren, zoals de bekende semiautomatische AR-15. Maar met principes heeft de beslissing niets te maken.

Walmart is de grootste verkoper van vuurwapens in de Verenigde Staten. Volgens het bedrijf stagneert de vraag en daarom zal het aanbod worden aangepast. Deze herfst verdwijnen de wapens daarom uit de schappen.Wel blijft het bedrijf munitie voor de militaire geweren verkopen.

Volgens een woordvoerder gaat het om een zakelijke beslissing, gebaseerd op verkoopscijfers, en is die niet ingegeven door politieke motieven. ‘Als je een product hebt dat klanten niet kopen, dan haal je het weg’, aldus de zegsman. ’Klanten kopen meer andere geweren, en we vergroten dat assortiment’. Concreet betekent dit dat Walmart zich wel op de verkoop van jacht- en sportwapens blijft richten.

Controversieel

De AR-15 is een berucht wapen. Het werd onder meer gebruikt door Adam Lanza die eind 2012 twintig kinderen en zes volwassenen doodschoot in de Sandy Hook-school in Newton. Ook bioscoopschutter James Holmes die de dood van twaalf mensen op zijn geweten heeft, gebruikte het geweer voor zijn daad.

De verkoop van militaire geweren is controversieel in de VS. Groeperingen die zich inzetten voor striktere wapenwetten in de VS hebben de verkoop ervan bekritiseerd, wegens hun rol in wilde schietpartijen. Maar zelfs na de gebeurtenissen in Newton ging Walmart gewoon door met de verkoop ervan.