Belgische werkgevers vechten voor talent
Foto: Jobat.be
De vraag naar kandidaten is blijven groeien in België, zo blijkt uit een stijging van 9% in het aantal jobadvertenties van Q1 naar Q2 2015, volgens de meest recente Robert Walters Europese Job Index. De aanhoudende vraag naar nieuw talent stimuleerde het vertrouwen van kandidaten en werkgevers concurreerden om de beste talenten.

Het aantal advertenties voor boekhouding & finance professionals steeg met 14% jaar-op-jaar en met 12% ten opzichte van het eerste kwartaal van dit jaar. Dit werd mede veroorzaakt door de waardevermindering van de euro, het stimuleren van de export en zakelijke inkomsten.

Ook de exportgroei wakkerde de vraag naar professionals in manufacturing, supply chain & logistiek aan. Een bijkomstig bewijs van de aantrekkende economie in België kan ook worden gezien in de vastgoed en bouwsector, waar we een stijging van 40% merkten ten opzichte van vorig jaar en 26% meer jobadvertenties dan vorig kwartaal.

Groeiend vertrouwen

Antoine Biot, Managing Director van Robert Walters België, reageert: "Het is zeer bemoedigend dat de stijgende vraag naar kandidaten merkbaar is bij de overgrote meerderheid van de sectoren. Het is een duidelijke indicatie dat het vertrouwen nu wordt verankerd. Door hun gunstigere handelspositie binnen de Euro zijn bedrijven in staat om zich te concentreren op de groei van hun personeelsbestand. Als gevolg daarvan steeg ook het vertrouwen onder kandidaten waardoor werkgevers nu concurreren om de beste talenten en ze vaak te maken krijgen met een finale kandidaat die ingaat op een tegenaanbod van zijn huidige werkgever.”

De bank- en financiële dienstensector toonde een 8% en 14% daling in het aantal jobadvertenties op kwartaal- en jaarniveau. Dit betekent echter niet dat bedrijven in deze sector hun personeelsbestand inkrimpen: deze daling is eerder een gevolg van een verschuiving van de focus naar front office, waar het personeelsvolume gewoon lager ligt. Het aantal rekruteringen voor middle office functies stagneerde na een periode waarin de vraag hoog was.

>

>

>