‘Noem meer Parijse straten naar een vrouw’
Foto: AFP

Wie dezer dagen in Parijs rondloopt met een kaart, kan wel eens verward raken door de straatnamen. De feministische organisatie Osez le Féminisme wil burgemeester Anne Hidalgo aanzetten om meer sterke vrouwenfiguren te eren in het straatbeeld en heeft daarom het initiatief genomen om heel wat straatnamen zelf een andere naam te geven.

‘Vandaag de dag wordt de openbare ruimte voornamelijk ingenomen door mannen. Slechts 2,6 procent van de straatnamen in Parijs draagt de naam van een vrouw’, vertelt Marie Allibert, woordvoerster van de feministische organisatie Osez le Féminisme aan Le Figaro.

Onder de noemer FémiCité nam de organisatie dinsdagavond het heft in eigen handen en ‘vervrouwelijkte’ het Île de la Cité in het centrum van Parijs. Alle mannelijke straatnamen werden er vervangen door deze van inspirerende vrouwen uit de geschiedenis zoals Simone de Beauvoir, Nina Simone en Marie Curie.

Niet dat de organisatie van de stad verlangt om een groot aantal straten onmiddellijk te herdopen. ‘Het draait niet alleen om het kwantitatieve aspect, we hoeven geen straten te herdopen waar toch nauwelijks iemand komt. We willen een kwalitatieve erkenning met grote pleinen en symbolische plaatsen die worden toegekend aan sterke vrouwelijke personages’, aldus Allibert.

‘We hebben er al enkele, zoals Place Colette, een zeer mooi plein met het Comédie-Française (het staatstheater van Frankrijk, red.), maar dat is niet genoeg. Place Dalida in het achttiende arrondissement bijvoorbeeld is maar een heel klein plein.’