De Zuid-Afrikaanse atleet Oscar Pistorius zal nog minstens drie weken in de cel moeten blijven. Normaal gezien was Pistorius, die veroordeeld werd voor de dood van zijn vriendin Reeva Steenkamp, vorige week al op borg vrijgelaten. Maar die beslissing werd in laatste instantie ongedaan gemaakt.

Op 18 september zal de Zuid-Afrikaanse commissie bevoegd voor de voorwaardelijke vrijlatingen, zich buigen over de zaak-Pistorius. Zo bericht televisiezender eNCA donderdag.

De loper zou normaal afgelopen vrijdag vrijgekomen zijn na tien maanden in de gevangenis te hebben gezeten voor het doden van zijn vriendin Reeva Steenkamp.

Maar minister van Justitie Michael Masutha wil de beslissing van de commissie om de detentie van de atleet na tien maanden in huisarrest om te zetten, laten herbekijken.

Doodslag

De gevangenis in Pretoria, waar 'Blade Runner' vastzit, kon volgens de minister in juni nog geen beslissing nemen over Pistorius’ vervroegde vrijlating omdat de atleet toen nog niet in aanmerking kwam voor een voorwaardelijke vrijlating. Dat kan pas als veroordeelden een zesde van hun straf hebben uitgezeten. Toen de beslissing werd genomen, had Pistorius er nog geen tien maanden gevangenisstraf opzitten.

De atleet had in oktober vijf jaar gekregen voor doodslag met schuld op Steenkamp, en was niet veroordeeld voor moord. Dankzij zijn goed gedrag verkreeg hij voorwaardelijke vrijlating.

De 28-jarige en aan beide benen geamputeerde Pistorius had in de valentijnsnacht van 2013 Steenkamp doorheen de badkamerdeur doodgeschoten en hield tegenover de justitie staande dat dit per ongeluk was omdat hij dacht met een inbreker te doen te hebben. De rechter volgde zijn versie.

Het parket is daartegen in beroep gegaan bij het Zuid-Afrikaanse Hooggerechtshof.