‘Stofvrouw’ van 9/11 overleden
Foto: Photo News

Marcy Borders, een van de iconen van de aanslag op 9/11, is overleden. De ‘stofvrouw’ verloor de strijd tegen kanker.

11 september 2001, New York. Net nadat het eerste van de twee vliegtuigen de WTC-toren binnengevlogen is, stormt Marcy Borders (42) het gebouw uit. Bedekt met stof en met verwarde blik op het aangezicht begeeft ze zich naar een kantoorgebouw in de buurt. De foto van Stan Honda groeide uit tot een van de meest iconische foto’s van die rampdag.

Borders werkte al juriste voor de Bank of America op de 81ste verdieping van het gebouw en bekwam nooit écht van de aanslagen. Ze sukkelde met een depressie en raakte verslaafd aan drugs, waardoor ze in 2011 opgenomen werd in een afkickkliniek.

In 2014 werd maagkanker vastgesteld bij de ‘stofvrouw’, zoals ze sinds de aanslag genoemd werd. Ze vroeg zich eerder al luidop af of de ziekte iets te maken had met het stof dat zij en vele duizenden andere mensen inademden op 9/11. ‘Ik geloof echt dat dat de kanker veroorzaakt heeft’, zei ze daar eerder al over. ‘Want ik ben nooit ziek geweest en had nooit problemen.’

De moeder van twee leverde een harde strijd tegen de ziekte, die ze maandag helaas verloren heeft. ‘Ik kan niet geloven dat mijn zus er niet meer is’, postte broer Michael op Facebook. ‘Ze is bezweken aan de ziektes die haar sinds 9/11 teisterden’, aldus haar neef John. Ze omschrijven haar allebei als een heldin.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig