Als grijs groen wordt
Phil Kingston (rechts): geen doorsneeactivist. Foto: network23.org

Phil Kingston, een opa van vier kinderen, beantwoordt niet aan het gebruikelijke beeld van een milieuactivist. Maar hij heeft ontdekt dat oud zijn voordelen heeft.

‘Het valt de politie niet makkelijk om grootouders te arresteren’, zegt Phil Kingston met een lachje. Hij vindt het zelfs jammer dat die ene keer dat de politie hem toch aanhield, na een sit-in in een bank, hij meteen weer vrijgelaten werd. ‘Ik had graag mijn zegje gedaan in de rechtbank. Om uit te leggen dat sommige wetten boven die van de staat gaan: zoals de zorg voor onze kleinkinderen of de ongelooflijke immoraliteit van wat er gebeurt.’

Kingston, 79, ligt wakker van de alarmerende snelheid waarmee het klimaat verandert; van het falen van grote bedrijven om een einde te maken aan de praktijken die ze versnellen en van het tekortschieten van politici om maatregelen te nemen. Hij is een van de stichters van Grandparents for a Safe Earth, een groep senioren die het milieubewustzijn bevordert en de gevestigde machten lastige vragen stelt.

Levenswijsheid

De grootouders hebben niet alleen hun levenswijsheid, ze beseffen ook beter dan de huidige generatie dat wij slechts stofjes zijn op de tijdsschaal van de aarde, maar toch meer schade aanrichten dan al onze voorgangers samen: 800.000 jaar lang varieerde de concentratie koolfstofdioxide in de atmosfeer tussen 180 en 280 deeltjes per miljoen, nu is dat 400.

In tegenstelling tot jongere mensen hoeven gepensioneerden niet bang te zijn voor een strafregister dat hun loopbaan in het gedrang kan brengen. ‘Wij hebben meer vrijheid dan velen’, zegt Kingston. ‘We moeten die gebruiken, want aan ons kunnen ze niet raken.’

Drie jaar geleden ging de beweging van start in Bristol. ‘Tijdens onze eerste actie waren we met vijf, allemaal senioren en grootouders. Zo kwamen we uit bij onze naam. Onze identiteit is erg belangrijk om andere mensen aan te spreken.’

Hij heeft zelf kleinkinderen van vier tot zestien jaar en denkt dat toekomstige generaties hard over ons zullen oordelen. Wij weten wat we aan het doen zijn – de bewijzen zijn verpletterend – maar we verzuimen ons gedrag te veranderen.

Banken in het vizier

Grandparents for a Safe Earth hebben het in de eerste plaats gemunt op de banken, die enorm veel in fossiele brandstoffen investeren. ‘Wij willen dat ze het geld gebruiken om hernieuwbare energie en energie-efficiënte technologieën te ontwikkelen.’ Volgens een woordvoerder van de campagne ‘Move Your Money’ hebben de vijf grote bankgroepen van het Verenigd Koninkrijk alleen al in 2012 66 miljard pond (93 miljard euro) in de ontginning van fossiele brandstoffen geïnvesteerd.

En dus organiseerden ze een sit-in in een kantoor van Barclays Bank in Bristol. ‘Toen ze de politie erbij haalden, zijn we weggegaan. Het volstond voor ons aan te tonen dat de bank bereid was om de politie tegen bejaarden in te zetten’.

Toen tijdens de Britse verkiezingen in mei de klimaatverandering geen thema was, gingen de senioren de partijen vragen hoe dat kwam. ‘Slechts twee durfden toe te geven dat je met de klimaatverandering geen stemmen wint. Dat was eerlijk, maar ontgoochelend.’

‘Dit is mijn roeping’, zegt Kingston. Hij hoopt navolging te krijgen bij gelijkgestemde generatiegenoten. In het Verenigde Koninkrijk is er al een Oxford Grandparents Climate Action en binnenkort gaat een door Noren georganiseerd Europees netwerk van grootouders en bejaardengroepen tegen de klimaatverandering van start. ‘Je moet doen wat je juist vindt. Dat is de beste manier om te leven’, besluit Kingston.

© The Irish Times