Russische rechtbank veroordeelt regisseur tot twintig jaar strafkamp
Zowel Amnesty International als een groep Europese filmmakers eisten al de vrijlating van Sentsov. Foto: AFP

Een rechtbank in Rusland heeft de Oekraïense regisseur Oleg Sentsov tot twintig jaar strafkamp veroordeeld. Hij wordt beschuldigd van terrorisme. Amnesty International heeft twijfels over de eerlijkheid van het proces.

Een rechtbank in de Zuid-Russische stad Rostov achtte de 39-jarige Sentsov dinsdag schuldig aan terroristische daden op het door Moskou geannexeerde schiereiland Krim. Hij wordt nu voor twintig jaar naar een strafkamp gestuurd.

Sentsov werd beschuldigd van brandstichting bij de kantoren van pro-Kremlinorganisaties op de Krim. Hij zou gepland gesmeed hebben om een standbeeld van Lenin op te blazen. De regisseur ontkende de aantijgingen en noemde het proces ‘duidelijke intimidatie naar andere activisten op de Krim.’

Internationaal protest

Sentsov had zich duidelijk uitgesproken tegen de annexatie van de Krim door Rusland. Hij was ook een van de meest prominente figuren van Maïdan, de protestbeweging die leidde tot het aftreden van Oekraïens president Viktor Janoekovitsj.

Het proces had dan ook geleid tot internationaal protest. Mensenrechtenactivisten spreken van een schijnproces met vervalste aanklachten en bewijzen. Amnesty International zei in juli al dat de ‘overdreven beschuldigingen’ en de berichten over marteling tijdens het verhoor twijfels over de eerlijkheid van het proces doen rijzen.

Ook Europese filmmakers als Mike Leigh, Ken Loach en Wim Wenders stuurden vorige week een open brief naar Russisch president Vladimir Poetin om Sentsov ‘onmiddellijk en onvoorwaardelijk’ vrij te laten.

Meerdere gevallen

Medeactivist Aleksandr Kolchenko werd in hetzelfde proces veroordeeld tot tien jaar strafkamp. Maar Sentsov en Kolchenko zijn niet alleen: sinds de protesten op het Maïdanplein zouden volgens het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken minstens 11 andere Oekraïners ‘politieke gevangenen’ geworden zijn in Rusland.

De Oekraïense overheid zegt dat ze maar moeizaam contact krijgt met de gearresteerden – de meesten zouden straffen van meer dan twintig jaar riskeren.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig