Homohaat in Gentse wijk: ‘Communicatiefout bij politie’
Foto: rr

Het onderzoek naar een interventie van de Gentse politie in de Rabotwijk, na een oproep voor een burenruzie door een homokoppel, wijst op een communicatiefout bij de dispatching, waardoor de agenten op het terrein de situatie minder ernstig hadden ingeschat. ‘De agenten waren aanvankelijk niet op de hoogte van de bedreigingen aan het adres van het koppel’, zegt korpschef Filip Rasschaert.

Het homokoppel deelde vorige week een filmpje waarin agenten van de lokale politie vertrokken na een interventie, nadat een buur van het koppel voor hun garage had geparkeerd. 'Politie rijdt weg terwijl 9 Turken voor mijn deur staan, met alle doodsbedreigingen van dien. Gezellig hè, homo zijn in het Rabot', schreef de man. Zijn partner postte: 'Pesterijen en doodsbedreigingen zijn voor ons al lang geen uitzondering meer. Jammer dat de politie er keer op keer zo goed als niets aan doet. Veilig voelen we ons hier niet meer.'

Onvoldoende informatie

De Gentse korpschef heeft dinsdagmorgen burgemeester Daniël Termont op de hoogte gebracht van de resultaten van een intern onderzoek. 'De fout gebeurde bij de communicatie. Er was een oproep met de nadruk op de bedreigingen, en in de zijlijn daarvan het parkeren voor de garage. Bij het doorgeven van de provinciale dispatching naar onze dispatching was het bericht al lichtjes afgezwakt. Van onze dispatching naar de motorrijders (de ploeg op het terrein, nvdr.) toe, ging het alleen nog over het probleem van het parkeren. De agenten hebben alle partijen aangesproken, maar ze hadden onvoldoende informatie gekregen', zegt Rasschaert.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in